Economic

Salariile în Republica Moldova au crescut în ultimul an. Expert: puterea de cumpărare rămâne sub media europeană

Salariile în Republica Moldova au crescut în medie cu aproximativ 17% anul trecut, informează Biroul Național de Statistică. Această majorare se aplică atât salariilor brute, de dinaintea impozitării, cât și celor nete. Cele mai mari salarii brute le-au primit angajații din domeniile informații și comunicații, finanțe și asigurări.

Cele mai mari salarii brute, în medie 32,5 mii de lei, le-au primit, anul trecut, angajații din domeniul informații și comunicații. Urmează cei din sectorul finanțelor și asigurărilor, cu o medie de peste 23 de mii de lei. În top se regăsesc și angajații din domeniul producerii și furnizării energiei și din administrarea publică. Aceștia au înregistrat venituri lunare brute în valoare de peste 18 mii și, respectiv, aproximativ 14 mii de lei.

La polul opus sunt prestatorii de servicii administrative, cu o leafă de peste nouă mii de lei, și angajații din domeniile artelor, agriculturii, cazare și alimentație publică, cu venituri între șapte și nouă mii de lei.

Dacă vorbim de profilul teritorial, cele mai mari salarii, de aproximativ 15 mii de lei, sunt în municipiul Chișinău și de peste 10 mii de lei în municipiile Cahul și Bălți. Cele mai mici salarii, de peste opt mii de lei, sunt înregistrate în raioanele Ocnița, Glodeni și Briceni. Cetățenii susțin că salariile ar trebui să fie mai mari pentru a-și asigura necesitățile.

„Pentru un cetățean al Republicii Moldova consider că un salariu bun ar fi de la 10.000, pentru că astfel noi am putea să ne asigurăm serviciile comunale, ce ține de starea de sănătate, o stare bună fizică, cum ar fi un sport, o alimentație bine asigurată”;

„Salariul este o cifră nu chiar corespunzătoare cu necesitățile vieții de zi cu zi, cât și ale altor necesități care sunt mai mari”;

„15.000, să ajungă pe cărbuni, pe mâncare, pe detergenți, totul e scump la noi. Salariul e tare mic și trebuie ridicat”;

„Un salariu ca să ajungă pentru existență ar fi suficiente 15-20.000 pentru toate necesitățile, pentru sănătate, pentru familie”, au spus cetățenii.

Deși salariile au crescut, puterea de cumpărare rămâne mult sub media europeană. La acest capitol, clasamentele europene poziționează Republica Moldova pe locul 39 din 42 de țări analizate, spune expertul economic Marin Gospodarenco.

„În cazul nostru, al Republicii Moldova, clasamentul prezentat evidențiază totuși o discrepanță semnificativă, după cum vedem, între nivelul de trai din Republica Moldova și cel din majoritatea țărilor europene, în principiu, unde tindem noi și mergem cu pași mari ultimul timp. Faptul că suntem pe locul 39 din 42 de țări analizate indică, de fapt, provocările economice majore care se confruntă cu populația țării noastre. Chiar dacă salariile au crescut, această creștere nu a fost, de fapt, suficientă pentru a alinia puterea de cumpărare la standardele europene”, a explicat Gospodarenco.

Potrivit datelor statistice, anul trecut, în sectorul bugetar, câștigul salarial mediu lunar brut a constituit peste 10 mii de lei, în sectorul real, aproximativ 13 mii de lei sau cu 21,7% mai mult decât în sectorul bugetar.

Citește mai mult