Externe

Corespondență // O tiflă la adresa Ungariei: UE a mutat reuniunile importante la Bruxelles

O reuniune specială informală a miniștrilor de Externe ai UE are loc astăzi la Bruxelles, urmată de o reuniune vineri, 30 august, a celor 27 de miniștri ai Apărării. Reuniunea trebuia inițial ținută la Budapesta, Ungaria deținând actualmente președinția rotativă a UE până la sfârșitul anului, dar majoritatea capitalelor, încurajate de șeful diplomației UE, Josep Borrell, au decis că reuniunile se vor ține la Bruxelles, din pricina atitudinii generale a Ungariei.

Deși informale, reuniunile de joi și vineri (29-30 august) ale miniștrilor de externe și ai apărării din UE sunt importante prin temele discutate. Miniștrii au decis încă de luna trecută că nu vor merge la Budapesta, așa cum era planificat inițial, din pricina loialității Ungariei față de Rusia și a continuei degradări a statului de drept în Ungaria.

Șeful UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, l-a anunțat personal luna trecută pe premierul maghiar Viktor Orbán că statele membre vor boicota reuniunea dedicată afacerilor externe de la Budapesta care are loc acum la Bruxelles în așa-numitul format Gymnich, un boicot al evenimentului dorit la Budapesta.

Asta chiar dacă cel puțin zece țări îi transmiseseră lui Borrell că „nu vor înfruntări de putere cu Viktor Orbán”. Mulți găseau că Borrell „exagerează”, el pe deasupra fiind în final de mandat și va fi înlocuit în viitoarea Comisie de fosta șefă a guvernului eston Kaja Kallas.

Presiunea pentru a face un astfel de pas a crescut după ce țările UE au mustrat Ungaria și pe prim-ministrul său Viktor Orbán pentru „misiunile de pace” autodeclarate în Ucraina, Rusia și China. Budapesta nu a explicat niciodată în mod clar dacă au fost desfășurate în calitate de inițiativă națională sau a UE.

O agendă încărcată

La Bruxelles, miniștrii vor discuta din nou pachetul de 6,6 miliarde EUR în ajutor militar acordat Ucrainei prin Facilitatea europeană pentru pace – un pachet pe care Ungaria îl blocase, provocând mari tensiuni la o întâlnire anterioară din luna mai.

Întâlnirea va începe cu o discuție despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Miniștrii de Externe ai UE vor discuta apoi, în timpul prânzului, cu ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Hakan Fidan, despre starea actuală a relațiilor UE-Turcia și chestiunile regionale și globale de interes comun.

După-amiază, discuția se va concentra asupra situației din Orientul Mijlociu pe fondul celei mai recente escalade a tensiunilor din regiune și a eforturilor de negociere în curs pentru a ajunge la încetarea focului în Gaza. Sigrid Kaag, coordonatorul superior al ONU pentru activități umanitare și reconstrucție pentru Gaza, se va alătura discuției pentru a informa miniștrii cu privire la situația umanitară de la fața locului.

Miniștrii vor discuta și despre criza politică din Venezuela, ca urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție de acolo. La aproape o lună de la alegerile prezidențiale din 28 iulie, autoritățile venezueliene nu au publicat și nu au permis verificarea independentă a dosarelor oficiale de vot („actas”) din toate secțiile de votare.

Reuniunea informală a miniștrilor Apărării din UE – vineri, 30 august

În timpul primei sesiuni, miniștrii Apărării din UE vor asculta vineri o actualizare cu privire la evoluțiile din prima linie de la Ministerul Apărării ucrainean. Ei vor analiza, de asemenea, progresele înregistrate în furnizarea de sprijin militar Ucrainei.

Miniștrii vor aborda EUMAM Ucraina și următorii pași, progresul în mobilizarea veniturilor provenite din activele rusești imobilizate („profituri extraordinare”) pentru furnizarea de echipamente militare Ucrainei, inițiativele conduse de statele membre și continuarea cooperării cu NATO, în lumina rezultatului Summitului de la Washington.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult