Țara suntem noi // Alina Dima: „Mă simt și mai responsabilă pentru a pregăti tânăra generație să trăiască și să activeze într-un mediu digital”
Moldova 1 prezintă proiectul „Țara suntem noi”. Protagoniști din diverse domenii de activitate povestesc despre viața lor și valorile pe care le promovează. Astăzi, o cunoaștem pe Alina Dima, profesoară de geografie la Liceul Teoretic „M. Sadoveanu” din Călărași. Timp de 25 de ani de carieră în pedagogie a fost martoră la toate provocările și reformele prin care a trecut sistemul de educație din țara noastră într-un sfert de secol.
„Astăzi, tehnologiile noi și inovațiile fac parte din procesul de studiu, elevii le palpează la propriu și la figurat, le testează, înregistrează și analizează efectele. În 2020, liceul nostru a devenit parte a unui program național desfășurat de Ministerul Educației și Cercetării în colaborare cu Clasa Viitorului, care ține de alfabetizarea digitală. Cunoștințele și abilitățile obținute au fost aplicate de către elevii mei în practică. Împreună, am creat un sistem inovativ care ne permite să economisim energia electrică în incinta liceului. Elevii au înțeles că, locuind inclusiv în mediul rural, ei au posibilitatea să inventeze ceva, lucruri aplicabile în viața de zi cu zi”.
În 2024, în cadrul aceluiași proiect, Alina Dima a obținut titlul de Profesor-Ambasador digital.
„Acum mă simt și mai responsabilă pentru a pregăti tânăra generație să trăiască și să activeze într-un mediu digital, într-un stat care pășește în pas cu timpul. Mă bucur că în Republica Moldova avem școli moderne, profesori dedicați, precum și o generație deschisă spre inovație, care va fi pregătită să modernizeze țara, fiindcă țara suntem noi”.
Pe 27 august, Republica Moldova a sărbătorit 33 de ani de la semnarea Declarației de Independență.