Externe

Reuniune tensionată la Bruxelles. Ucraina cere arme și permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei, în UE nu există un consens

Kievul cere țărilor UE să îi ofere armele promise și să îi permită să lovească instalații militare din interiorul Rusiei pentru a preveni noi atacuri. La Bruxelles însă nu există un consens cu privire la aceste aspecte, notează DW.

„Una dintre cele mai intense reuniuni ale miniștrilor de Externe din ultimii cinci ani” - astfel șeful diplomației europene, Josep Borrell, a descris reuniunea care a avut loc la Bruxelles pe 29 august. Și aceasta în ciuda faptului că reuniunea a fost informală. Inițial, Consiliul Afaceri Externe al UE trebuia să se reunească la Budapesta, deoarece Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene din iulie. Cu toate acestea, Borrell, folosindu-și autoritatea, a insistat ca reuniunea să aibă loc la Bruxelles. El a explicat că o serie de poziții ale guvernului maghiar contravin politicii externe comune a UE.

Două solicitări din partea Kievului

Principalul subiect al reuniunii de la Bruxelles a fost agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a deplasat în capitala UE pentru a discuta cu omologii săi două probleme principale: ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către forțele armate ucrainene a armelor occidentale pe teritoriul Rusiei și întârzieri în livrările de arme.

„Acum ne aflăm într-o situație complet diferită față de cea de dinainte de începutul verii”, a declarat el reporterilor înainte de întâlnire, referindu-se la ofensiva armatei ucrainene pe teritoriul rus, „așa că sper că întâlnirea noastră va fi urmată de decizii importante.”

În opinia sa, securitatea pe termen lung a Europei depinde de decizii îndrăznețe care trebuie luate rapid pentru a capitaliza impulsul creat de succesele Armatei Ucrainei în regiunea Kursk. „Am dovedit că putem învinge Rusia împotriva tuturor șanselor”, a subliniat Kuleba.

Eliminarea restricțiilor privind utilizarea armelor

Kievul solicită să permită Forțelor Armate ucrainene să lovească ținte militare aflate adânc în interiorul Federației Ruse - după cum a explicat Kuleba, este vorba despre aerodromurile de pe care bombardierele rusești lansează lovituri asupra trupelor ucrainene și a infrastructurii civile.

Nu există un consens în acest sens în Uniunea Europeană, a declarat ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky reporterilor după reuniune. Țara sa nu intenționează să interfereze în niciun fel cu Ucraina, dar statele care furnizează sisteme cu rază lungă de acțiune impun anumite restricții, a reamintit ministrul ceh de Externe. În cele din urmă, Consiliul Afaceri Externe al UE a concluzionat că acest lucru rămâne o chestiune care ține de fiecare țară în parte.

Partea ucraineană a ridicat, de asemenea, problema livrării asistenței militare. A devenit cunoscut faptul că sistemele de apărare antiaeriană Patriot promise Ucrainei la summitul NATO de la Washington din iulie nu au fost încă livrate.

Între timp, Moscova desfășoară cele mai brutale atacuri aeriene asupra orașelor ucrainene de la începutul invaziei la scară largă. „Este clar că Rusia dorește să distrugă complet sistemul electric al Ucrainei pentru a o arunca în întuneric și frig în timpul iernii. Rusia vrea să bombardeze o țară europeană până la capitularea completă”, a declarat Borrel, menționând că sistemele de apărare aeriană sunt chiar mai importante pentru Ucraina astăzi decât erau la începutul verii.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult