Social

INTERVIU // Anatolie Nosatîi: Nu există un pericol iminent cu caracter militar la securitatea națională

Consolidarea capacității de reziliență, mai multe facilități sociale pentru militari, dar și sporirea gradului de interoperabilitate cu armatele altor state sunt prioritățile pe care le are în prezent țara noastră în domeniul de apărare. Subiectele au fost discutate de Ziua Armatei Naționale cu ministrul de resort, Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru Moldova 1.

Moldova 1: Vedem evoluțiile din teatrul de operații din Ucraina. S-au concentrat un pic eforturile pe Kursk. Totuși, rușii își mențin focusul pe Pokrovsk. În ce măsură suntem noi acum în pericol?

Anatolie Nosatîi: Reieșind din poziționarea trupelor, în perioada actuală nu este un pericol iminent cu caracter militar la securitatea națională. Ceea ce se întâmplă actualmente pe câmpul de luptă este un nivel de curaj și sacrificiu al poporului ucrainean pentru apărarea teritoriului și eliberarea acestuia. Actualmente, Ucraina luptă curajos pentru suveranitatea și independența lor și toate acestea contribuie la menținerea păcii și securității la noi, fiindcă apărarea teritoriului Ucrainei înseamnă și apărarea teritoriului Republicii Moldova și al întregii Europe.

Moldova 1: Discutam cu Dumneavoastră la începutul acestui an că lucrați la consolidarea arhitecturii de apărare aeriană a țării noastre. Știm că a fost livrat deja primul radar, urmează să sosească și cel de-al doilea. Ce facem pe acest palier pentru că suntem, vedem, în pericol?

Anatolie Nosatîi: Arhitectura din apărare include mai multe domenii, inclusiv apărarea antiaeriană, care în ultima perioadă a devenit de o importanță majoră având în vedere violarea de mai multe ori a spațiului aerian și pericolele ce vin din această direcție. Într-adevăr, am reușit cu alocările bugetare să îmbunătățim situația la supravegherea spațiului aerian. Cu ajutorul partenerilor și programelor de asistență internațională, suntem în proces de implementare a mai multor proiecte la supravegherea, precum și apărarea spațiului aerian. Dar, după cum am menționat de mai multe ori, sunt niște proiecte complexe, costisitoare, care necesită timp și multe resurse. Și aici mă refer nu doar la resurse financiare, dar și la resurse umane. Personalul trebuie să fie instruit și calificat pentru operarea acestor sisteme.

Moldova 1: Pe lângă acel sistem de avertizare timpurie, de care vorbeam anterior, este necesar ca aceste radare să fie implementate într-un sistem complex de reacționare. Cât de valabilă este această idee pentru Republica Moldova? Înțeleg că e vorba de costuri foarte mari, dar totuși?

Anatolie Nosatîi: Este un concept viabil, foarte real și foarte important. Dar avem un plan bine structurat care ne va ajuta la atingerea acestui obiectiv.

Moldova 1: Lituania a anunțat recent că va livra țării noastre drone și aparate termice pentru vedere de noapte. În ce măsură are nevoie Republica Moldova de asemenea echipamente și cum le va utiliza?

Anatolie Nosatîi: O armată modernă presupune dotarea cu echipamente care permit militarilor să îndeplinească întreaga gamă de acțiuni. Lecțiile învățate din acțiunile de luptă, inclusiv din războiul din Ucraina, arată necesitatea implementării tehnologiilor informaționale, necesitatea implementării ca noi arme precum dronele și multe altele de care avem nevoie și noi. Așa că studiem constant lecțiile învățate și introducem aceasta în procesul de modernizare a Armatei Naționale.

Moldova 1: Am văzut, în același timp, de mai multe ori că Moscova critică tentativele Chișinăului de a-și consolida capacitățile de apărare apelând la statutul nostru de neutralitate. Cât de argumentate sunt aceste „critici”, dacă pot să le zic așa?

Anatolie Nosatîi: Republica Moldova este un stat suveran și dreptul de a determina activitățile sale pentru apărare, pentru consolidarea capacităților în toate domeniile, inclusiv a rezilienței naționale, este dreptul și obligația guvernării și conducerii statului. Iar ceea ce face Federația Rusă prin critica sa demonstrează încă o dată că suntem pe calea cea dreaptă, dezvoltând capacitățile de reziliență națională cu scopul de a nu mai fi sub presiunea permanentă a Federației Ruse în scopul dominării pe fondul politic și în alte aspecte ale țării.

Moldova 1: Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat mai multe modificări care prevăd facilități sociale pentru militari. Vreau să ne spuneți mai multe despre ce este vorba și în ce măsură aceste facilități vor motiva militarii fie să rămână în armată și să-și dezvolte activitățile aici, fie să atragem noi profesioniști.

Anatolie Nosatîi: Am vorbit despre o armată modernă, o armată profesionistă, o armată capabilă să-și îndeplinească misiunea în interesul cetățenilor, în interesul statului. Dar nu există armată fără militari. Recentele modificări suplimentar la cele care au fost făcute anterior vor contribui definitiv la motivarea profesiei de militar. Am lucrat împreună cu colegii la majorarea salariului, la aducerea beneficiilor care au fost anulate pe parcursul timpului și au făcut ca profesia de militar să nu fie așa de atractivă și remunerată, fiindcă vorbim despre o profesie care vine cu destule provocări și riscuri nu doar pentru militari, dar și pentru membrii familiilor acestora.

Moldova 1: În acest an, a fost majorat bugetul pentru Armata Națională. Va continua această tendință și în următorii ani și, dacă da, la ce ne trebuie mai mulți bani pentru armată?

Anatolie Nosatîi: Apărarea costă. Și o vedem din exemple chiar și ale țărilor neutre, care sunt nevoite să aloce resurse financiare pentru a asigura întreaga gamă de activități pentru instruirea, dotarea, precum și pentru atingerea acelui nivel de interoperabilitate de care armatele au nevoie pentru a funcționa împreună.

Moldova 1: Pentru că filmăm acest interviu în preajma Zilei Armatei, vreau să ne spuneți ce inițiative aveți pentru viitor pentru dezvoltarea Armatei Naționale?

Anatolie Nosatîi: Ne vom concentra la consolidarea capacității operaționale, ceea ce presupune desfășurarea unei instruiri de calitate, desfășurarea antrenării personalului atât pe teritoriul național, cât și peste hotare împreună cu partenerii. Modernizarea și transformarea armatei va continua să rămână o prioritate pentru a atinge acel grad necesar de dotare cu echipamente și tehnică militară, ceea ce contribuie inclusiv la interesul tinerilor și tinerelor pentru a veni în armată. Și, nu în ultimul rând, grija față de militari va constitui o prioritate prin identificarea noilor proiecte de asistență socială și îmbunătățirea condițiilor de activitate, de cazare, de care au nevoie.

Moldova 1: Vă mulțumesc pentru acest interviu.

Citește mai mult