Cultură

Premiera spectacolului „Grădina de sticlă" după romanul Tatianei Țîbuleac va inaugura Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

A scăpat de umilința din orfelinat, a fost obligată să nu mai vorbească limba română și să fie chinuită de femeia care a adoptat-o. Vorbim despre Lastocika, protagonista romanului „Grădina de sticlă" de Tatiana Țîbuleac, ajuns la a cincea ediție, tradus în șase limbi și apreciat cu Premiul European pentru Literatură. Premiera spectacolului „Grădina de sticlă" sub bagheta lui Petru Hadârcă va inaugura Reuniunea Teatrelor Naționale Românești cu genericul „Conexiuni europene".

facebook/ Teatrul National „Mihai Eminescu”
Sursa: facebook/ Teatrul National „Mihai Eminescu”

„Nu era cine știe ce, dar era singura care m-a vrut... Și cu săpun, hai, hai, și acolo, și acolo!”

În viziunea regizorului Petru Hadârcă, actrițele Diana Decuseară și Corina Rotaru transpun în scenă rolul copilei, numită Lastocika de către mama adoptivă.

„Lastocika am împărțit-o în două, așa, ca să ducem credibilitatea și greutatea acestui rol, să fie împărțită în mod egal. - De ce e o povară atât de mare acest rol? - Pentru că e despre noi. Lastocika e despre un regim în care noi am trăit și foarte mulți îi duc dorul”, susține actrița Diana Decuseară, Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Și dacă Diana Decuseară mai ține minte vremurile din perioada totalitarismului comunist, Corina Rotaru le-a descoperit în roman, la repetiții. Eroina ei a fost abandonată de părinți.

„A fost luată de la orfelinat și crescută de o femeie absolut străină și devine sticlăreasă ca și ea, trece prin diferite situații grele. - Cum a rămas până la urmă? - A rămas singură, fără nicio speranță, cu un copil bolnav, o dramă”, relevă actrița Corina Rotaru.

Mama adoptivă, Tamara Pavlovna, a luat de la orfelinat o roabă s-o ajute la adunat sticle, să facă avere. A educat biata copilă prin muncă, uneori cu bătaie.

„ - Dacă ai să mă asculți, am să fac om din tine.”

„Dacă m-ați întreba dacă mă regăsesc? Nu mă regăsesc. Eu, ca om, sunt absolut altfel, aici este o dragoste dură. Ea o iubește așa cum poate, atâta dragoste poate”, afirmă actrița Angela Ciobanu, Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

„- Haine noi? Toate pentru mine?”

După ce în 2022 Petru Hadârcă a realizat spectacolul radiofonic „Grădina de sticlă" la Radio București, a decis, împreună cu echipa teatrului, să transpună în variantă scenică romanul.

„Despre identitatea noastră națională și despre ce se întâmplă cu noi după 33 de ani de Independență. Un spectacol cu o durere, cu un adevăr, cu un dramatism. Totdeauna scena teatrului nostru a fost o platformă de a ne spune adevărul”, menționează regizorul Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

„Este descrisă exact perioada copilăriei mele. Totul este atât de înfiorător, pentru că îmi dau seama prin ce am trecut și cât de puternici ne-am făcut trecând prin acele vremuri, sinceră să fiu, nu mai vreau să mă întorc acolo”, spune actrița Mihaela Strâmbeanu de la Naționalul chișinăuian.

Premiera spectacolului va avea loc pe 12 septembrie la inaugurarea Reuniunii Teatrelor Naționale Românești cu genericul „Conexiuni europene".

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Teatrul National „Mihai Eminescu”
Sursa: facebook/ Teatrul National „Mihai Eminescu”

Citește mai mult