Politic

INTERVIU// Mihai Isac: Vizitele oficialilor europeni marchează importanța pe care o acordă statele UE Republicii Moldova

În calitate de fost președinte al Consiliului European, Donald Tusk are o bună înțelegere a modului în care se extinde Uniunea Europeană, iar în vizita sa de la Chișinău va reitera sprijinul pentru Republica Moldova și va propune intensificarea schimburilor economice și culturale, susține expertul în politică externă, Mihai Isac. Analistul a mai precizat, în platoul Moldova 1, că vizitele demnitarilor din Nord-Vestul Europei până în Sudul continentului vin să marcheze importanța pe care statele Uniunii Europene o acordă Republicii Moldova și reprezintă un mesaj public de susținere a parcursului european al Republicii Moldova și de a convinge cetățenii să participe la referendum.

Moldova 1: Asistăm în ultima perioadă la o galerie de demnitari înalți europeni care vin în țara noastră. După Olaf Scholz au fost președinții țărilor baltice. Iată, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, de asemenea, a fost la Chișinău. Astăzi, îl primim în vizită pe Donald Tusk. Care este semnificația acestor vizite?

Mihai Isac: Desigur, aceste vizite vin să marcheze importanța pe care statele Uniunii Europene o acordă Republicii Moldova. Republica Moldova este tratată ca un partener egal de către aceste state, iar aceste vizite nu vin decât să sublinieze relațiile aprofundate, mai ales în ultimii ani, dintre Republica Moldova și state importante din Uniunea Europeană, precum și din NATO.

Deci, trebuie să înțelegem foarte clar că rolul Republicii Moldova este recunoscut la nivel internațional, iar astfel de vizite vin să marcheze public ceea ce se face în spatele ușilor închise. Și mă refer aici la foarte multe vizite ministeriale care nu sunt neapărat acoperite de mass-media națională sau multe vizite ale oamenilor de afaceri, multe schimburi culturale, sunt foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova care învață sau lucrează în Republica Polonă. Deja sunt relații extrem de bune între Republica Moldova și Polonia și practic această vizită vine să marcheze în mod public, ceea ce, după cum spuneam, se face în foarte multe domenii.

Este o vizită necesară și faptul că Parlamentul Republicii Moldova îl va găzdui pe liderul polonez pentru ca acesta să țină un discurs arată și importanța pe care Republica Moldova o acordă acestor relații. Și este un gest care nu este făcut pentru orice șef de stat, orice șef de guvern.

Moldova 1: Donald Tusk a fost ultima dată în Republica Moldova în 2015, în calitate de președinte al Consiliului European. Iată că astăzi vine în calitate de premier al Poloniei. Ce mesaj credeți că va transmite la Chișinău?

Mihai Isac: Trebuie să înțelegem, Polonia este un stat extrem de important în Uniunea Europeană. Este un stat care are în jur de 40 de milioane de locuitori, o economie în dezvoltare, un sistem de securitate puternic. Deci, sprijinul Poloniei pentru Republica Moldova nu este ceva nou. Este clar că, în calitatea sa de fost președinte al Consiliului European, Donald Tusk are o foarte bună înțelegere a modului în care se extinde Uniunea Europeană, în care lucrează instituțiile Uniunii Europene.

Cu siguranță, în mesajul său către Parlamentul Republicii Moldova și către populația Republicii Moldova se va reitera sprijinul polonez pentru Republica Moldova, iar aceste angajamente au și rolul de a convinge Republica Moldova de solidaritatea poloneză. Cu siguranță, șeful Guvernului polonez va face apel la participarea la referendum pentru că acest referendum poate deveni o dovadă în plus a dorinței cetățenilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană. Este de așteptat ca, în calitate de șef al Guvernului, Donald Tusk să propună și intensificarea schimburilor economice, a schimburilor culturale. Și este foarte important că Republica Moldova are sprijinul Poloniei, alături de cel al României, cele mai importante state practic de pe flancul Estic al Uniunii Europene. Prezența poloneză în instituțiile europene este benefică pentru Republica Moldova. Și toate aceste lucruri cu siguranță vor fi reiterate în acest discurs. Sunt și relații istorice cu Republica Polonă, între spațiul etnic polonez și spațiul etnic românesc. Vom vedea o relansare a relațiilor dintre Republica Moldova și Polonia.

Moldova 1: În zilele următoare, la Chișinău, sunt așteptați alți doi demnitari de rang înalt. Vorbim despre premierul Marelui Ducat de Luxemburg și premierul Greciei. Putem afirma că aceste vizite luate la un loc confirmă susținerea față de Republica Moldova și față de referendum, așa cum spuneați mai devreme în cazul premierului polonez?

Mihai Isac: Exact. Chiar dacă Marele Ducat de Luxemburg nu este foarte cunoscut în Republica Moldova. Acolo este o mică comunitate de cetățeni ai Republicii Moldova, care lucrează în industria financiară de acolo. Marele Ducat de Luxemburg în permanență a susținut Republica Moldova. Atunci când vorbim despre Republica Elenă, desigur, în Grecia trăiesc foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova, Grecia este o destinație de vacanță pentru cetățenii Republicii Moldova. Și, da, toate aceste vizite, trebuie să înțelegem, sunt coordonate, pentru că necesită anumite desfășurări de forțe de securitate, anumite pregătiri.

Și este clar că avem vizite din toate părțile Uniunii Europene, din Nord-Vestul Europei până în sudul continentului. Cu siguranță, acest sprijin este masiv, iar aceste vizite sunt un mijloc diplomatic de transmitere a unui mesaj public de susținere a drumului european al Republicii Moldova și, desigur, pentru a convinge cetățenii Republicii Moldova să participe la referendum.

Citește mai mult