Externe

Margarita Simonyan și angajați RT, acuzați de influențarea alegerilor din SUA prin dezinformare

Trei ministere americane au acuzat miercuri conducerea concernului media de stat rus Russia Today (RT), inclusiv pe Margarita Simonyan, precum și hackeri legați de FSB, de noi tentative de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA prin dezinformare și au anunțat acțiuni coordonate împotriva rușilor, scrie BBC.

Getty Images // Președintele rus Vladimir Putin și redactorul-șef al companiei de televiziune RT Margarita Simonyan în timpul Forumului Economic de la Sankt Petersburg SPIEF 2022
Sursa: Getty Images // Președintele rus Vladimir Putin și redactorul-șef al companiei de televiziune RT Margarita Simonyan în timpul Forumului Economic de la Sankt Petersburg SPIEF 2022

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat deschiderea unui dosar penal împotriva a doi angajați ai RT și arestarea a peste 30 de adrese de internet prin intermediul cărora, potrivit departamentului, a fost difuzată dezinformarea, inclusiv cea generată de inteligența artificială. Departamentul de Stat a inclus RT și cinci dintre filialele sale pe lista birourilor străine care fac obiectul Foreign Agents Act, iar Departamentul Trezoreriei a impus sancțiuni împotriva a zece persoane, inclusiv împotriva șefei RT, Margarita Simonyan, și a adjuncților acesteia, precum și împotriva a două firme.

Șeful Departamentului de Justiție, Merrick Garland, a anunțat că au fost formulate acuzații în temeiul legilor privind spălarea de bani și înregistrarea agenților străini împotriva angajaților RT care lucrează în Rusia, Konstantin Kalașnikov, 31 de ani, și Elena Afanasieva, 27 de ani.

Potrivit lui Garland, aceștia au plătit 10 milioane de dolari unei companii din statul american Tennessee pentru a crea și distribui conținut conținând informații dorite de autoritățile ruse prin intermediul unor influenceri din social media.

„Actorii sponsorizați de statul rus folosesc de mult timp o gamă largă de instrumente, cum ar fi falsuri și dezinformări generate de inteligența artificială, în încercarea de a submina încrederea în procesele și instituțiile electorale din Statele Unite. De la începutul anului 2024, înalți funcționari ai RT [...] s-au angajat într-un demers și mai nefast”, a afirmat Departamentul Trezoreriei SUA într-o declarație privind noile sancțiuni.

Ministerul spune că aceștia au folosit influenceri americani pe rețelele sociale pentru a-și promova dezinformarea, prin intermediul unei firme de acoperire.

Potrivit autorităților americane, Kremlinul dorește ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie - în special pentru că s-a opus ajutorului pentru Ucraina.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult