Social

Vladimir Bolea, prima reacție la protestul anunțat de fermieri: „Vom întreprinde toate măsurile ca să trecem cu bine de acest impas”

Guvernul este în căutarea unor soluții viabile, pentru a ajuta fermierii din Republica Moldova, afectați de secetă. Autoritățile nu exclud că ar putea să preia și să adapteze la legislația națională mecanismul implementat de România, pentru a ajuta agricultorii să depășească situația în care s-au pomenit, a declarat ministrul Vladimir Bolea pentru Moldova 1. Reacția vine după ce „Forța Fermierilor” a anunțat că agricultorii din sudul țării vor relua protestele „în viitorul apropiat”, fiind nemulțumiți de acțiunile autorității centrale.

„Una dintre soluții pe care o promovăm în discuții astăzi este ordonanța de urgență luată de către Guvernul României, pe măsura de instaurare a situației excepționale în agricultura din România. Luând în considerație că este un model preluat din România, el trebuie adaptat la legislația națională, cum poate fi aplicat.”

Oficialul a declarat că, în cel mai scurt timp, Ministerul Agriculturii va anunța cum va fi implementat și adaptat acest mecanism pe teritoriul țării noastre. Una din soluțiile propuse este debirocratizarea procesului de obținere a compensațiilor. Astfel, fermierii din țara noastră ar putea să nu mai fie nevoiți să prezinte certificatul de forță majoră ca să poată beneficia de compensații în urma pierderilor suferite.

„La etapa actuală, se analizează instaurarea sistemului după modelul românesc, excluderea necesității de a prezenta certificatul de forță majoră. Cu acest document și inclusiv cu documentul de act de secetă, un agricultor ar putea beneficia de legislația din Republica Moldova. Astăzi legislația noastră prevede un lanț mai lung din punct de vedere birocratic și juridic și noi considerăm, luând în calcul numărul destul de mare al agenților economici care au avut de suferit în urma calamităților naturale, să scurtăm acest lanț de documente. Celelalte măsuri le voi putea anunța după ce vor fi analizate”.

Oficialul a asigurat fermierii din țară că Guvernul este „în totalitate” informat privind provocările prin care trec și i-a asigurat că va întreprinde „toate” măsurile pentru a-i ajuta să le depășească.

„Vom întreprinde absolut toate măsurile ca să soluționăm și să trecem cu bine de acest impas, situație complicată în care astăzi ne aflăm.”

Agriculturii au criticat, într-o declarație publică pe 5 septembrie, acțiunile Guvernului și au insistat pe declararea stării de urgență în agricultură, ca fiind singura soluție considerată viabilă pentru a opri acumularea penalităților pentru fermierii afectați de secetă. Aceștia au amenințat cu proteste, inițial, în sudul țării.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent, au fost întocmite 5.792 de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori, ca urmare a condițiilor climaterice nefavorabile în toate regiunile țării. Este vorba despre 297 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură este porumbul.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult