Politic

Maia Sandu recunoaște provocările în reforma justiției: „Nu ne-am imaginat că va fi atât de multă rezistență, poate trebuia”

Reforma justiției nu a avansat atât de rapid și eficient pe cât se spera, iar rezultatele concrete pe dosarele de rezonanță întârzie. Cu toate acestea, președinta Maia Sandu susține că direcția aleasă este „corectă” și că procesul trebuie dus până la sfârșit.

„Da, este adevărat că lucrurile nu s-au întâmplat suficient de repede și suficient de bine, este o situație pe care o recunoaștem, dar s-a întâmplat asta nu pentru că noi nu ne-am dorit, pentru că asta a fost o prioritate și, dacă nu zilnic, atunci săptămânal, eu am discutat cu instituțiile statului și am căutat soluții și anumite lucruri s-au întâmplat. Dacă luăm o listă din cei mai “odioși”, scuzați-mi expresia, judecători, care erau în Republica Moldova în 2016-2017 și comparăm cu ce avem azi în sistem, o să vedeți că cea mai parte a judecătorilor corupți au plecat, totuși. Acum, că nu vedem rezultate concrete pe dosare, este adevărat, dar trebuie să finalizăm acest proces de curățare a sistemului.”

Președinta a recunoscut că reformarea justiției s-a dovedit a fi un proces mai dificil decât se anticipa. Pe de o parte, guvernarea nu a anticipat rezistența din sistem, deși ar fi trebuit să o facă, iar pe de altă parte, judecători curajoși s-au dovedit a fi mai puțini, a precizat Maia Sandu. Chiar și așa, șefa statului a subliniat că este vital ca acest proces să continue în conformitate cu standardele internaționale, or dezamăgirile nu trebuie să oprească progresul, consideră președinta.

„Este un proces dificil. Am sperat că vom putea face lucrurile mai repede, nu ne-am imaginat că va fi atât de multă rezistență și poate trebuia să ne imaginăm. Ne-am imaginat că sunt mai mulți oameni curajoși în sistem. Nu prea sunt. Sunt oameni onești, dar curaj, mai puțin. Dar pornim de la ce am învățat până acum, trebuie să insistăm și să ducem până la capăt această reformă.”

Amintim că Legislativul a adoptat, la sfârșitul lunii iulie 2023, în lectura a doua, proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Filtrul de integritate etică și financiară este trecut de circa 140 de judecători și circa 220 de procurori din funcții-cheie. Evaluarea externă va ținti, inclusiv, candidații la eventualele funcții vacante, care vor câștiga concursurile până în 2025.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult