O dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României. Două avioane F-16 au fost ridicate în aer
În noaptea de sâmbătă spre duminică, sistemul de supraveghere radar a identificat și urmărit o dronă rusească, care a pătruns în spațiul aerian al României și ulterior a plecat în Ucraina. Ministerul Apărării Naționale (MApN) de la București a anunțat că a ridicat două avioane F-16 pentru a monitoriza traseul acesteia. De asemenea, ministerul a comunicat că există indicii că bucăți dintr-o dronă ar fi căzut într-o zonă nelocuită din Periprava. Începând din această dimineață, militarii români fac cercetări în zonă cu mijloace aeriene și cu echipe la sol. Localnicii au postat pe Facebook video cu atacuri de peste Dunăre, care se aud din Periprava.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale al României, forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România.
Astfel, Centrul Național Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța, fiind transmise, la ora 2.20 respectiv ora 2.38, mesaje RO-Alert.
Totodată, la ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 4:08, iar din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea căderii unor bucăți de dronă în apropierea localității Periprava. Militarii români cercetează zona și deocamdată nu au comunicat despre depistarea unor obiecte.
„MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.
Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, se mai arată în comunicatul MApN.
Locuitorii din Tulcea și Constanța au fost avertizați despre pericolul căderii unor obiecte din spațiul aerian
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, afirmă că astfel de mesaje de alertă se emit când se consideră că există un risc, oricât de mic, pentru ca populația să poată lua măsuri de a se proteja.
Într-o intervenție la Digi24, șeful DSU Raed Arafat a declarat că mesajul RO-Alert nu a fost trimis din exces de zel, ci pentru că exista un pericol real.
- „Noi lucrăm în strânsă colaborare cu Ministerul Apărării și atunci când ei consideră că există un risc să fie afectată o zonă aceatsa primește mesaj RO-Alert. Și nu îl primește numai să informăm, ci primește pentru că există niște măsuri pe care omul de rând trebuie să le facă. Cea mai mică măsură e să se îndepărteze de zonele cu geamuri și să intre în casă. A da un mesaj noaptea pentru două județe înseamnă că a fost o motivare pentru acest lucru, nu se face acest lucru din exces de zel, ci pentru că s-a considerat necesar. (...) Alertele au reguli, asta înseamnă că există un risc, oricât de mic ar fi. Urmează să stabilească colegii de la Ministerul Apărării dacă s-a întâmplat să cadă vreo bucată undeva o să spună dânșii după evaluare”*, a declarat Arafat.
În ultimii doi ani locuitorii din Tulcea a mai primit mesaje de RO-Alert. Pentru cei din Constanța, acestea sunt o premieră
Mesajul a fost primit de mai multe ori în ultimii doi ani de populația din Tulcea care era avertizată cu privire la potențialul pericol al căderii resturilor de drone în contextul războiului din Ucraina, aflată peste mal de Dunăre, dar este o premieră pentru populația din Constanța, scrie G4Media.
„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, se arată în mesajul transmis de autoritățile române.
Totuși, nu au fost semnalate nici explozii, nici alte incidente, iar nimeni nu a sunat la numărul de urgență 112.
Localnicii au postat pe Facebook video cu atacuri de peste Dunăre, care se aud din Periprava (localitatea tulceană C.A. Rosetti), susțin aceștia.
Potivit Forțelor aeriene ale Ucrainei dronele ar fi căzut pe teritoriului Sabangiei, un sat care aparține de comuna tulceană Sarichioi.