Social

3100 mile în 52 de zile: Moldoveanul Radu Budan participă la un ultramaraton din New York

Limitările noastre sunt doar invenții ale minții noastre. Acest citat reflectă perfect determinarea lui Radu Budan, alergătorul moldovean care începe acum o provocare colosală la cursa de 3100 mile din New York. Cu o experiență vastă în alergări ultra, sportivul are de înfruntat una dintre cele mai dificile competiții de ultramaraton din lume, care durează 52 de zile. Cu un astfel de efort extrem, el nu doar că își depășește propriile limite, dar aduce și o recunoaștere importantă atletismului moldovenesc pe arena internațională.

facebook// Radu Budan
Sursa: facebook// Radu Budan

Primul ultramaraton la care a alergat Radu, acum 13 ani, a fost organizat în Ucraina. A fost o cursă de 24 de ore, povestește sportivul, pentru care s-a pregătit mult timp participând la diverse maratoane.

„A fost pregătire, mai întâi alergam câțiva ani, alergam câte 5-10 kilometri, după care am început să fac semimaratoane în Chișinău, Moldova, am făcut primul maraton în Moldova, în parcul Dendrariu. După câțiva ani de maratoane, văzând că pot să alerg 40 de kilometri, am înțeles că pot și mai mult”, a povestit Radu Budan.

Cursa de 3100 mile se desfășoară în sectorul Queens din New York. Alergătorii au scopul de a parcurge această distanță în 52 de zile, cu o medie de 100 de kilometri pe zi. Anterior, sportivul moldovean a încheiat, tot la New York, o cursă de 10 zile, cu un rezultat remarcabil de 1040 de kilometri.

„De mine s-a apropiat directorul, nu anul acesta, dar anul trecut după ce am finisat 10 zile și m-a felicitat, mi-a dat un trofeu, atunci am luat locul trei, și el mi-a spus: Radu, dacă o să accepte invitația noastră, el e calificat în 3100. Eu nu știam, să plâng sau să zâmbesc, deoarece eu spre asta am mers mulți ani”, a relatat sportivul.

Ultramaratonul de 3100 mile din New York s-a început pe 30 august și va dura până în data de 20 octombrie. Radu spune că la această cursă nu contează când ajungi la finiș, dacă ai parcurs toți kilometrii, ești învingător. Însă, oricât de pregătit ai fi, întâmpini greutăți, menționează sportivul.

„Au fost ploi, a doua zi chiar și tot timpul când plouă, viteza alergătorilor scade, până își schimbă hainele, încălțămintea. Probleme au fost, când te trezești dimineața după o noapte, cel mai mult vrei să faci primii pași să vezi dacă mai ești în stare să mergi, asta e cel mai grav. M-am trezit, am călcat pe piciorul stâng, nu puteam călca deloc”, a spus tânărul.

„Până nu ajungi la starea aceasta de libertate, de zbor, de înălțime și așa mai departe, fără aceasta, poți să reziști o lună, două sau un an, nu mai mult. Dacă vrei să reziști pe termen lung, trebuie să ajungi la starea să te contopești cu alergarea”, a mai spus sportivul.

Cursa de 3100 de mile se desfășoară a 28-a oară. În acest an, la competiție participă 12 alergători din diferite țări, printre care și două femei.

Citește mai mult