RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII // Criza energetică, planul Kremlinului, salariile feroviarilor și Eurovision, fără Moldova
Criza energetică și cea umanitară din regiunea transnistreană au continuat să fie cap de afiș. Nu este pentru prima dată însă când Rusia folosește energia pentru a șantaja Republica Moldova. A făcut-o frecvent încă din primii ani de independență. Când și cum am explicat aici.
Săptămâna a început cu un anunț oarecum neașteptat din partea pretinsului lider de la Tiraspol. După aproape trei săptămâni în care a respins constant soluțiile Chișinăului, Vadim Krasnoselski s-a răzgândit. A anunțat că acceptă, ce-i drept doar parțial, singura soluție legală – cumpărarea gazelor prin Moldovagaz.
Cum era să aflăm ulterior de la autoritățile moldovene, Tiraspolul a gândit de fapt o nouă schemă. Mai exact, a vrut să folosească Moldovagaz doar pentru transportul gazelor, iar pentru procurare să implice companii terțe. Se inventează noi scheme, noi tertipuri ca să dea iarăși vina pe Chișinău, au atenționat experții.
După ce a devenit cunoscut că Gazprom nu a rezervat pentru februarie capacitatea pentru transportul gazelor naturale pe gazoductul transbalcanic către regiunea transnistreană, publicația moscovită Kommersant a relatat că gazele ar putea fi totuși livrate printr-o companie cipriotă. Informația a fost însă negată de Guvernul de la Chișinău.
Autoritățile au avut de respins și alte încercări de manipulare informațională lansate de Rusia, inclusiv prin vocea lui Lavrov, și preluate la unison de politicieni de la Tiraspol și de opoziția pro-rusă de la Chișinău. Manipularea opiniei publice și lansarea de acuzații false sunt bine-cunoscutele deja instrumente hibride ale Kremlinului, subliniază experții. Tiraspolul însă trebuie să ia aminte și să înțeleagă că pentru a supraviețui depinde foarte mult, în noua conjunctură, de bunăvoința Chișinăului, nu doar de Rusia.
Faptul că actuala criză face parte din planul Moscovei de a destabiliza țara noastră și de a se revanșa la parlamentare a devenit și mai clar săptămâna aceasta. Fostul președinte pro-rus Igor Dodon a anunțat proteste masive în februarie îndemnând opoziția să facă front comun. Anunțul a fost făcut la scurt timp după protestele în câteva puncte ilegale de control de pe linia administrativă cu regiunea transnistreană. Nu au fost acțiuni spontane ale locuitorilor din stânga Nistrului, așa cum au dorit probabil să fie prezentate, ci proteste regizate și organizate de administrația separatistă.
Kremlinul nu vrea reluarea livrărilor de gaze, ci vrea să creeze un conflict în Republica Moldova, să ne întoarcem unii împotriva altora, a atenționat premierul Dorin Recean. El a reiterat că toate soluțiile propuse de Chișinău sunt respinse, iar schemele criminale obscure de furnizare a gazului, menite să destabilizeze situația din Republica Moldova, nu pot fi acceptate.
Între timp, regiunea transnistreană își epuizează stocurile de gaze și cele de cărbune din care este produsă energia electrică. Gazele s-ar putea termina în câteva zile, iar cărbunii în cel mult două săptămâni. O soluție trebuie găsită în cel mai scurt timp, a declarat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian. O soluție o poate oferi și Ucraina, care este gata să livreze cărbune în regiunea transnistreană la un preț redus sau chiar gratuit, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care pe 25 ianuarie, când își marchează ziua de naștere, a primit-o în vizită pe președinta Maia Sandu.
Dincolo de faptul că îndură frigul și întunericul, locuitorii din regiunea transnistreană se confruntă și cu abuzuri mai vechi din partea administrației separatiste. Prin însuși refuzul de a accepta ajutorul, Tiraspolul încalcă drepturile fundamentale ale omului, a semnalat Avocatul Poporului. Bile negre adună însă și autoritățile constituționale, care, timp de mai bine de trei decenii, nu pot oferi un sprijin adecvat locuitorilor din stânga Nistrului care fug din cauza abuzurilor și amenințărilor, atenționează Promo-LEX.
Pe malul drept, creșterea tarifelor la curentul electric împovărează bugetele locale, inclusiv ale capitalei, ar putea genera scumpiri în lanț, inclusiv ale taxelor în căminele studențești, și ar putea agrava și mai mult criza financiară de la Calea Ferată. În timp ce feroviarii au anunțat că vor ieși la protest sau vor demisiona dacă nu le vor fi achitate restanțele salariale, autoritățile caută soluții și promit un plan de transformare. Detalii aici.
Menționăm, în context, că, în primele 20 de zile din ianuarie, am importat energie la un preț mediu ponderat de aproximativ 126,75 euro/MWh. Pentru comparație, în 2024 prețul mediu ponderat a fost de 90 euro/MWh. ⅔ din totalul energiei achiziționate a fost de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 63,75 euro /MWh. Detalii aici.
Să ne uităm însă și la partea plină a paharului. Săptămâna aceasta au intrat în vigoare tarifele diferențiate la energie electrică. Cum funcționează și cine poate beneficia am explicat aici. Proiectele de eficiență energetică și utilizarea energiei regenerabile câștigă teren. Aflați aici istoria unui antreprenor din Anenii Noi, care și-a extins un parc fotovoltaic pentru a reduce costurile la energie. Iar aici vedeți cum gimnaziul din Flămânzeni de opt luni nu mai achită factura la curent. La Dondușeni a fost inaugurată prima unitate de salvatori și pompieri complet independentă energetic din Republica Moldova. În curând, în Republica Moldova vor fi create și primele comunități energetice din surse regenerabile. Detalii aflați aici.
Între timp, sunt în toi lucrările de construcție a liniei electrice aeriene de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Aceasta ar putea fi gata până la sfârșitul anului.
Una din surprizele săptămânii este că Republica Moldova a decis să nu participe în acest an la Eurovision. Decizia nu a fost ușoară, dar necesară și responsabilă, au declarat organizatorii.
La final, vizităm singura instituție din țară, unde este implementată educația incluzivă, și Centrul Medical Veterinar al UTM. Aflăm și povestea celor care trăiesc fără să audă.
Și câteva știri pe scurt: Curtea Constituțională a respins 94 de sesizări privind sancționarea coruperii electorale; lansarea sistemului „e-Bilet” în transportul rutier se amână până la finele anului; Republica Moldova a exportat primele opt tone de lămpi cu mercur pentru reciclare; Teatrul Național „Mihai Eminescu” a fost reorganizat de opt ori în 104 ani.