Social

Cea mai caldă vară din ultimii 12 ani, în R. Moldova: Ploi – puține, temperaturi – record

Vara anului 2024 în Republica Moldova a fost marcată de extreme meteorologice. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) au fost înregistrate temperaturi record și un deficit semnificativ de precipitații. A fost una dintre cele mai capricioase veri din ultimii ani. Au fost emise 83 de avertizări meteorologice și hidrologice, care au afectat întreaga țară. Din cauza condițiilor extreme cel puțin patru oameni au decedat, iar alte zeci de persoane au ajuns la spital. Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, depășind recordurile anterioare și marcând o nouă intensificare a crizei climatice globale​.

IA / ilustrație
Sursa: IA / ilustrație

53 de coduri galbene, 8 portocalii și 2 coduri roșii: Instabilitatea atmosferică și canicula în prim-plan

Pe parcursul sezonului, au fost emise 53 de avertizări de cod galben care au vizat fenomene precum instabilitatea atmosferică, canicula și intensificările de vânt. Aceste fenomene au creat disconfort termic și au afectat semnificativ mai multe sectoare economice.

Republica Moldova s-a confruntat cu valuri intense de căldură și furtuni severe, pentru care au fost emise 8 coduri portocalii. În zilele cu temperaturi extreme, care au depășit 39°C, SHS a emis și 2 coduri roșii pentru a avertiza populația asupra riscurilor la care era expusă.

Temperaturile din vara lui 2024 au fost semnificativ mai ridicate decât media, potrivit SHS. Au fost înregistrate valori medii cuprinse între +22,7°C și +25,6°C, depășind norma cu 3,0°C până la 4,4°C. Pe 16-17 iulie, temperatura maximă a atins +39,5°C - +40,9°C, un fenomen rar întâlnit, semnalat anterior doar în 2007 și 2012.

Numărul de zile cu temperaturi peste +35°C a ajuns în unele zone la 24, o frecvență întâlnită o dată la 40 de ani. În plus, pe 40% din teritoriul țării, s-au înregistrat două zile cu +40°C, un fenomen rar, ce apare doar o dată la 30-40 de ani.

Canicula a făcut și victime. Sute de solicitări la urgență și zeci de cazuri de insolație au fost înregistrate în luna iulie.

Deficitul de precipitații: Secetă extremă și avertizări hidrologice

Un alt aspect critic al acestei veri l-a constituit nivelul scăzut al apelor din râurile Prut, Nistru și alte cursuri de apă mici, ducând la emiterea a 12 avertizări hidrologice. Regimul termic ridicat și lipsa precipitațiilor au contribuit la secetă severă, care a afectat atât culturile agricole, cât și aprovizionarea cu apă a populației. În 60% din țară, cantitatea de precipitații din vara 2024 nu a depășit 70-160 mm, adică doar 40-70% din normă.

Citește și:

Seceta a afectat producția de sfeclă de zahăr. Producătorii ar putea beneficia de subvenții

Seceta a afectat în proporții mari culturile de grupa I-a și a II-a în mai multe raioane din țară, susțin agricultorii

Seceta și temperaturile ridicate afectează culturile agricole: Fermierii solicită stare de urgență

Fenomene extreme: Ploi torențiale, grindină și furtuni

Pe lângă caniculă, vara 2024 a fost marcată de instabilitate atmosferică, cu 21 de avertizări privind ploi torențiale, descărcări electrice și grindină. În unele zone, cum ar fi Nisporeni și Călărași, grindina a avut un impact devastator asupra culturilor agricole și infrastructurii, iar vânturile puternice au atins rafale de până la 20 m/s. De exemplu, pe 4 iunie, la Nisporeni, s-a semnalat grindină cu diametrul de 26 mm, iar pe 12 și 14 iunie, în regiuni din nord și sud, s-au înregistrat cantități de precipitații record într-un interval scurt de timp, cu valori de până la 90,2 mm.

Amintim că două persoane au decedat în urma furtunii din 12 iunie. Un caz a fost înregistrat în Chișinău, iar altul în stânga Nistrului.

Pericolul incendiilor

În plus, pericolul incendiilor a reprezentat o problemă majoră, cu 8 avertizări emise din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de precipitații. Seceta severă din iulie și august a fost comparabilă cu cea din anii 2007 și 2012, afectând grav rezervele de umiditate din sol.

Specialiștii climatologi preconizează că luna septembrie va aduce temperaturi peste valorile normale, iar cantitatea de precipitații va fi sub media multianuală. Acest lucru ar putea agrava seceta deja severă, punând presiune pe agricultură și rezervele de apă.

Un tragic incident s-a petrecut în seara zilei de 14 august, când un pompier al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și-a pierdut viața în timpul unei intervenții la un incendiu de vegetație produs în apropierea localității Rădulenii Vechi, raionul Florești.

În urma unei intervenții pe 11 iulie la Cantemir, pompierii au descoperit cadavrul carbonizat al unui bărbat de 81 de ani într-o grădină a unei case afectate de flăcări.

Adaptarea la schimbările climatice: Soluții urgente pentru agricultură

Pentru a combate efectele secetei și a susține agricultura, specialiștii recomandă irigațiile, cultivarea de plante rezistente la uscăciune, adoptarea unor sisteme agrotehnice avansate și utilizarea fertilizanților. Experții susțin că aceste măsuri sunt esențiale pentru a face față schimbărilor climatice și pentru a proteja agricultura în următorii ani.

Vara 2024: Cea mai caldă înregistrată vreodată la nivel global

Vara anului 2024 a fost confirmată ca fiind cea mai caldă înregistrată vreodată la nivel global, depășind recordurile stabilite în 2023. Temperaturile medii pentru lunile iunie, iulie și august au fost cele mai ridicate de la începutul măsurătorilor, în mare parte din cauza schimbărilor climatice cauzate de om și a influenței fenomenului El Niño. Această vară fierbinte a adus cu sine fenomene meteorologice extreme, precum incendii și inundații, afectând regiuni din întreaga lume. Aceste date subliniază faptul că 2024 are șanse mari să devină cel mai cald an înregistrat până acum​.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult