Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Mihai Cernea: Rusia vrea să creeze haos social în țările din Europa, inclusiv în Republica Moldova și în România

Rusia nu va renunța la război și va merge mai departe cu provocări hibride, prin utilizarea mijloacelor IT, a social media și a Internetului, pentru a diviza societatea și a crea haos în țările din Europa pe care le țintește, susține expertul în etică militară de la București, Mihai Cernea. În cadrul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1, expertul a explicat că NATO definește această strategie drept „război cognitiv”, iar majoritatea statelor care folosesc Internetul sunt vulnerabile în acest moment, inclusiv Republica Moldova și România.

Moldova 1: Faptul că Rusia insistă atât de mult că sancțiunile nu ar fi eficiente, că nu ar lucra, că ar afecta chiar societățile europene sau occidentale, înseamnă asta că de fapt lucrează aceste sancțiuni?

Mihai Cernea: Bună întrebare. Aceste sancțiuni, într-adevăr nu au avut chiar efectul scontat, din păcate, adică vedem că Rusia nu a renunțat la război. Vedem că Rusia a reușit să se reorienteze din multe puncte de vedere către China, către Iran și către India, cu vânzarea sa de gaze, evident la un preț mai mic. Adică nu este foarte clar cât timp mai este sustenabilă această situație. Rusia avea clienți foarte buni în Europa, pe care i-a pierdut din cauza invaziei sale ilegale și imorale.

Este clar că genul acesta de mesaje face parte dintr-un efort mai amplu. NATO numește genul acesta de mesaje drept „război cognitiv”. Adică este mai mult decât un simplu război tehnologic. Este utilizarea mijloacelor de tehnologie contemporană. Vorbim aici de social media, vorbim aici de orice utilizare a datelor pe Internet pentru a semăna diviziune și incertitudine în societățile pe care le țintește. Evident că mesajul legat de sancțiuni, mai ales într-o țară ca Germania, de exemplu, e menit să le spună germanilor și europenilor că mai bine cumpărau gaz ieftin de la Rusia, pentru că iată oricum Rusia nu suferă din cauza acestor sancțiuni, deși ea își vinde produsele energetice mai ieftin decât ar fi vrut să și le vândă în China și în India. Și, drept urmare, aceste sancțiuni nu au nici un sens. Ăsta ar fi mesajul.

Ideea finală aici e să inducă o diviziune între public și lideri, între public și public, între cei care susțin Ucraina și cei care poate sunt mai indiferenți în direcția asta. Ideea de bază este să semene un anume tip de incertitudine, un anume tip de conflict social în Europa de pe urma căruia Rusia încetul cu încetul să profite.

Este o strategie la care Rusia, din păcate, se pricepe, la care a devenit din ce în ce mai bună și bineînțeles că face parte din ceea ce numesc ei război hibrid și bineînțeles că această strategie va fi utilizată în continuare peste tot, și în Republica Moldova, și în România, și peste tot.

Moldova 1: Cât de vulnerabilă ar fi Republica Moldova, dar în aceeași situație, unde se poziționează România?

Mihai Cernea: Ca orice țară care este supusă acestui, să spunem, tir cognitiv, toate țările sunt în momentul de față vulnerabile, pentru că toate țările sunt pe Internet. Toți cetățenii stau pe Internet și iau știrile de pe Internet. Evident că avalanșa asta de informații este foarte complicat de gestionat pentru creierele noastre. Ăsta este un lucru demonstrat de mai multe științe sociale în momentul de față și din cauza acestui fapt cu toții suntem vulnerabili. Nu există țară care nu este vulnerabilă în măsura în care Rusia și alte țări, și China face acest lucru, și Iranul face acest lucru, și chiar organizații teroriste islamice fac același lucru. Reușesc să dea senzația unui anume trend de opinie publică la care oamenii vor sau nu să adere.

Foarte simplu spus: un articol care primește tot felul de comentarii negative. Dacă ne uităm în spate, vom vedea că majoritatea acestor comentarii negative nu sunt de fapt ale unor cetățeni genuini, ci sunt niște boți creați prin inteligență artificială care dau senzația că lumea nu e de acord cu ce apare în acea știre. Și drept urmare, cineva care poate nu e atât de bine informat, cineva care poate nu e atât de atent și caută să-și formeze o opinie, vede acea majoritate și ca orice om vrei să te atașezi, cumva, într-un fel sau altul, majorității pentru, de exemplu, acceptare socială.

Aceste metode care nu erau permise, nu puteau fi făcute până acum, chiar dacă se făcea război psihologic și de către Uniunea Sovietică. Războiul psihologic există dintotdeauna, de când există războiul. Nu era capabil de o asemenea țintire, dacă vreți, a societăților pe exact mesajele la care societățile respective sunt vulnerabile.

Rusia mai are și alte practici în acest sens și vreau să aduc aici aminte de situația de la granița cu Polonia, când niște imigranți aduși cu forța în Belarus erau puși să forțeze acea graniță, tocmai ca să deschidă o discuție despre imigrație în Europa. O temă care este foarte divizivă în toate statele europene. Genul acesta de provocări hibride vor tot continua și este, într-adevăr, destul de dificil să ne înarmăm împotriva lor, pentru că, în general, democrațiile - de la Republica Moldova până la Marea Britanie - nu permit, bineînțeles, îngrădirea libertății de exprimare pe Internet. De aceea, este foarte-foarte dificil să le facem față.

Moldova 1: Ce ar vrea Rusia să obțină la Chișinău sau București? Pe de o parte, am văzut că România livrează muniții și arme Ucrainei, pe de altă parte, susține foarte mult aderarea Republicii Moldova la UE.

Mihai Cernea: Diviziune și haos social. Pentru că din diviziune și haos social ei pot să câștige foarte simplu spus. Dacă familii au ajuns să se certe între ele, dacă prietenii au ajuns să se certe între ei, dacă bineînțeles apar falii întregi în societate care, evident, fac o democrație mai greu să funcționeze, fac instituțiile mai dificil să servească cetățenii și astfel se creează o neîncredere generalizată în democrație. În această direcție, Rusia poate să intervină să spună: „Iată, modelul nostru autocratic funcționează mai bine decât acest haos nenorocit care apare în societățile voastre”. Haos, bineînțeles, generat chiar de către ei. Tot scopul este haos, diviziune și conflict social, care, bineînțeles, ne slăbește pe toți.

Citește mai mult