Politic

Mihai Isac, ÎN CONTEXT: Între Kiev și Budapesta „este un război dur, ațâțat” de Moscova

Ungaria are o relație extrem de periculoasă cu Federația Rusă. Este folosită tehnologie și capital rusesc pentru a dezvolta infrastructura nucleară și faptul că Ungaria încearcă să schimbe modul în care se acordă vize Schengen pentru cetățenii belaruși și ruși ar permite Moscovei să trimită agenții săi în Europa, susține expertul în politică externă, Mihai Isac. În emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, analistul a mai menționat că, la capitolul drepturile minorităților, există un război dur, alimentat de Kremlin între Kiev și Budapesta, și ar fi necesară intervenția Uniunii Europene pe acest subiect, sunt însă măsuri ce nu se pot impune unei țări aflate în război.

Expertul a explicat în platoul postului public de televiziune că premierul ungar Victor Orban nu se poate afilia la politica comunității, iar prin „relația” în care „se consideră egalul lui Putin” vrea să se impună în Uniunea Europeană. „Orban încearcă, prin relația aparte pe care a dezvoltat-o cu Vladimir Putin, să pună presiune pe aliații săi din Uniunea Europeană și din NATO. Să nu uităm modul în care liderii Uniunii Europene au rezolvat foarte elegant problema opoziției maghiare față de acordarea pachetului enorm de ajutor pentru Ucraina. Pur și simplu, Orban a fost invitat afară să bea o cafea în timp ce se vota, cam aceasta este imaginea sa la nivelul cancelariilor europene în acest moment”.

Potrivit analistului, vizitele de la Moscova și Kiev au fost niște tentative de a prezenta drept reușite pentru publicul intern, deoarece este un actor politic destul de contestat. „O încercare de bluf diplomatic din partea lui Orban. Vizita sa în Federația Rusă, în China, vizita sa chiar și la Kiev a vrut să fie prezentată ca o vizită precum că liderul maghiar ar fi avut mandat din partea Uniunii Europene sau a NATO. Dar este fals. El s-a reprezentat doar pe sine, iar în același timp aceste eforturi ale sale nu fac decât să slăbească poziția comunității internaționale care încearcă să sprijine Ucraina. Și am văzut și reacțiile liderilor europeni, reacțiile Kievului. Urmează noi exerciții electorale în Ungaria și deja există semne clare că opoziția se unește și, după cum spuneam, Orban se bazează pe sprijinul Federației Ruse pentru a-și menține regimul iliberal la putere”, susține Isac.

Isac consideră că Rusia și Ungaria au o relație politică și geopolitică cu impact la nivel extern, care a început cu mult înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei. „Orban are o relație extrem de periculoasă cu Federația Rusă. Vedem și o relație nucleară, este folosită tehnologie și capital rus pentru a dezvolta infrastructura nucleară. Și vedem faptul că Ungaria încearcă să schimbe modul în care se acordă vize Schengen pentru cetățenii Belarusului și Federației Ruse. Și au existat o serie de speculații cu privire la faptul că acest lucru ar putea fi folosit de către serviciile de spionaj de la Moscova pentru a trimite agenți pe teritoriul din spațiul UE”, a comunicat analistul.

Expertul a mai explicat că Ungaria încearcă să pună presiune atât pe Ucraina, cât și pe comunitatea europeană, deoarece Kievul ar avea unele restanțe la capitolul protecția drepturilor minorităților, legislația adoptată nu va garanta menținerea identității minorităților. „Ungaria nu are cel mai bun dosar atunci când vine vorba de protecția minorităților, inclusiv minoritatea română din Ungaria, din regiunea Gyula, care a cunoscut în anii 1990-2000 politicile represive ale statului maghiar. Totodată, statul maghiar mai sprijină anumite proiecte precum cel etnic rutean, care practic lovește în tot ceea ce înseamnă statalitatea, unitatea etnică ucraineană în regiunea Maramureșului istoric, ceea ce se cheamă regiunea Transcarpatia”.

Potrivit lui Isac, Rusia are rolul de a învrăjbi cele două state. „Este un război dur între Kiev și Budapesta atunci când vorbim de drepturile minorităților și, desigur, poate ar fi de bun augur o intervenție a Uniunii Europene pe această problemă. Dar, fiind război în Ucraina în acest moment, nu se pot impune o serie de măsuri pentru protecția acestor drepturi, așa cum ar fi într-o țară care nu s-ar afla în război. Toate aceste probleme, desigur, sunt ațâțate de către Federația Rusă”, a rezumat Mihai Isac pentru Moldova 1.

Citește mai mult