Ministra Justiției din Letonia încurajează reformarea sistemului din Republica Moldova
Ministra Justiției din Letonia încurajează reformarea sistemului din Republica Moldova, asta ne va ajuta să devenim o țară prosperă, a declarat Inese Libina-Egnere, la Forumul organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). În același timp, ministra Veronica Mihailov-Moraru a anunțat că luna viitoare Comisia Europeană va analiza și va comunica ce directive ar trebui transpuse la Chișinău. Asta înseamnă că screeningul pe justiție trece la următoarea etapă.
Justiția este capitolul de negocieri deschis primul și închis ultimul. Screeningul bilateral prevede mai întâi prezentarea legislației naționale și mai apoi elaborarea unui plan de acțiuni pentru adaptarea la directivele Uniunii Europene.
„Mai exact, până la sfârșitul lunii octombrie, Ministerul Justiției este responsabil pentru a da acele prezentări pe sistemul judiciar, pe sistemul procuraturii, respectarea drepturilor omului, mecanismele naționale, tot ce ține de libertatea de exprimare, Comisia Electorală Centrală și în acest sens să obținem de la Comisia Europeană nemijlocit startul pentru transpunerea directivelor”, a declarat ministra Justiției.
Letonia a trecut printr-un proces de reformare pre- și post- aderare cu accente pe independența sistemului judiciar, restructurarea și digitalizarea instanțelor, combaterea fraudelor și corupției. Încrederea în justiția din Letonia a atins cota de 50 la sută.
„E o cale importantă spre a deveni o țară mai prosperă. Pentru că aveți marele obiectiv să aderați la UE, trebuie să faceți progrese pas cu pas, dar într-o perioadă scurtă de timp. Însă eu vă încurajez, să știți că aveți mulți prieteni și Letonia este unul dintre cei mai buni prieteni ai voștri”, a menționat Inese Libina-Egnere, ministra Justiției din Letonia.
Reformarea a ajuns la Vetting-ul judecătorilor și procurorilor. Un test important este formarea noii Curți Supreme de Justiție. Cinci membri au trecut deja evaluarea integrității.
„Se cere o măsură pentru a verifica integritatea celor care iau cele mai importante decizii. Nu suntem la capăt, suntem probabil ceva mai departe de început, avem niște decizii, oameni care au promovat sistemul și merită să fie în pozițiile cheie, dar există și o mare sarcină de muncă înainte, există multe categorii de persoane care urmează să treacă prin acest vetting”, a spus președintele CRJM, Ilie Chirtoacă.
În cadrul reformei, au fost resetate consiliile magistraturii și procurorilor, instanțele - specializate și prioritizate dosarele de corupție.