Social

Depresia, consumul de alcool și droguri, violența psihică și problemele financiare - printre motivele care duc la suicid

Depresia, consumul de alcool și droguri, violența psihică și fizică, dezamăgirea în dragoste și problemele financiare sunt doar o parte din motivele care duc la suicid. Specialiștii atenționează că cel mai des sunt supuși acestui risc bărbații și bătrânii, în special, din mediul rural. Potrivit medicilor, lipsa de comunicare și înțelegere din partea părinților îi determină și pe unii tineri să facă acest pas.

Potrivit specialiștilor, peste 70% dintre persoanele care aleg să își pună capăt zilelor sunt din sate. Medicul psihiatru Andrei Eșanu a declarat la Moldova 1 că cel mai des se sinucid persoanele care au probleme financiare sau în familie, se află în stare de ebrietate, în depresie sau au fost supuse violențelor.

Unii bărbații își pun capăt zilelor utilizând armele, ei vorbesc mai puțin despre emoțiile lor. Consumul de alcool este întâlnit mai mult în rândul bărbaților decât în rândul femeilor. Un semn de alarmă este atunci când persoana vorbește mai des despre moarte. Comunicarea deschisă este principalul ajutor emoțional, atunci când o persoană simte că are cu cine vorbi, că este înțeleasă, renunță la aceste gânduri negre", a spus Andrei Eșanu.

Tinerii care fac acest pas fie că nu se află în relații bune cu părinții, fie nu se implică în activitățile sociale, a precizat medicul psihiatru Alina Bologan. Potrivit acesteia, o problemă, în cazul unor pacienți, ar fi și abandonarea tratamentului cu antidepresante.

Pentru a face față unei depresii severe aceste persoane trebuie să folosească antidepresante. Ele nu cauzează dependență dacă sunt prescrise de specialiști. Antidepresantele nu sunt eficiente dacă sunt administrate doar o singură lună, un tratament ar trebui să dureze minim șase luni. Oprirea tratamentului la fel se face cu acordul medicului", a spus Alina Bologan.

În Republica Moldova s-au înregistrat, anul trecut, 281 de cazuri de suicid, dintre care șapte în rândul minorilor de până la 17 ani, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Datele au fost prezentate astăzi, de Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, anual, peste 700.000 de oameni se sinucid, iar 77% dintre aceștia sunt din țări cu venituri mici și medii. Rata globală de suicid este de peste două ori mai mare în rândul bărbaților decât în al femeilor.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult