INTERVIU // Gabriel Mărgineanu: Conservarea resurselor naturale și plantarea pădurilor va stopa degradarea ecosistemului, restabilind echilibrul ecologic
Economia circulară de minimizare a deșeurilor, conservarea resurselor naturale, economisirea de energie electrică, dar și adoptarea unui stil de viață minimalist ar reduce impactul asupra mediului. Gabriel Mărgineanu, expert de mediu, a explicat într-un interviu pentru Moldova 1 că Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, în care se vor planta 145 de mii de hectare de păduri în 10 ani, ar fi un element de contracarare a efectelor negative care ar reuși într-o primă etapă să stopeze procesul de degradare a întregului ecosistem și să restabilească parțial echilibrul ecologic în Republica Moldova.
Moldova 1: Căror factori se datorează aceste niveluri record de temperaturi ridicate, pentru că până acum nu a mai fost așa ceva?
Gabriel Mărgineanu: Evident, suntem în situația în care resimțim schimbările climatice, ele sunt prezente, doar că este bine și corect să spunem lucrurilor pe nume: că ele sunt și sunt diferite. Adică, în anumite părți ale globului pământesc ele se evidențiază și sunt prezente într-o formă, avem precipitații din abundență într-o perioadă succintă de timp, mult peste norma obișnuită, cum era în anii precedenți, sau în etape destul de îndelungate precedente de timp. În alte părți ale globului avem furtuni foarte puternice. În alte părți, în alte țări, în alte regiuni avem secetă, atât pe perioade micuțe, dar foarte bine pronunțată, cât și pe perioade mai îndelungate decât era în perioadele precedente.
Iată că Republica Moldova în acest an a fost țara care a avut parte de o secetă mai îndelungată, așa încât a fost nevoie să se intervină și la limitarea consumului de apă din anumite bazine acvatice, în anumite perioade, intervale de timp, din cauza unui debit mic și, inclusiv, a evaporării în această perioadă, pentru a nu periclita anumite procese naturale, inclusiv, chiar și până la asigurarea cu apă potabilă. Iată că suntem, resimțim și înțelegem că trebuie să ne și adaptăm, nu doar că este ceva trecător sau puțin însemnat pentru viața noastră. Pentru că este cu impact absolut la toate categoriile de vârstă și în toate domeniile, începând de la persoane în etate, care deja au probleme cu sănătatea și trebuie să se adreseze la medic și pun presiune pe sistemul medical, finalizând cu agricultorii care au producție mult mai mică și investiții mult mai mari. Iar recuperarea în unele cazuri a investițiilor deja este imposibilă și mulți, cum este la noi în țară, ajung în stare de insolvabilitate.
Moldova 1: Care ar fi alte efecte colaterale din punct de vedere economic? Pentru că da, așa cum spuneați și dumneavoastră, agricultorii sunt afectați de secetă, dar avem și alte entități, de exemplu, care au de suferit?
Gabriel Mărgineanu: Da, absolut toți. Am spus ceea ce este mai evident. Dar asta este vorba și la transporturi pentru că, chiar dacă unii din noi suntem șoferi, foarte bine văd care este starea carosabilului și, evident, în cazul în care un anumit mijloc de transport nu respectă anumite reguli de încărcătură, de circulație în anumite ore, evident că carosabilul se strică mult mai repede. Acestea sunt investiții enorme în infrastructura drumurilor, la care așa o țară ca noi cu greu face față în a o ajusta corespunzător, iar dacă mai avem și așa o situație, sigur că avem nevoie de investiții majore în perioadele următoare. Și trebuie să ne schimbăm și strategiile de țară în anumite domenii ce țin de infrastructură.
Moldova 1: Știm că Programul național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 este acea platformă de care Republica Moldova ține cont în acest domeniu. Cum credeți, în ce măsură suntem pregătiți să facem față acestor provocări de schimbări de climă?
Gabriel Mărgineanu: Personal, consider că noi suntem pregătiți destul de modest. Avem puține pârghii de a interveni așa încât să fim eficienți. Una din cele mai bune soluții care există pe globul pământesc în istoria civilizației umane este împădurirea. Noi avem adoptată această strategie de țară, deci Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, unde o să plantăm 145 de mii de hectare de păduri, care în decursul următorilor 10 ani de zile ar fi acel element de contracarare a efectelor acestea negative și am reuși în primă etapă să stopăm procesul de degradare a întregului ecosistem și parțial să restabilim echilibrul ecologic.
În primul rând, să avem mai multe precipitații pentru că pădurea este acel element care atrage precipitațiile, care are rolul de a reține apa pe o perioadă cât mai îndelungată de timp. Și, evident, această abordare este una pe o perioadă medie și lungă de timp care dă rezultate. Alte activități sunt cele doar de intervenție imediată, cum ar fi curățarea unor canale sau unor râuri, sau unor izvoare, de care tot este nevoie. Pentru că colmatarea bazinelor noastre acvatice este exagerată, iar în unele porțiuni, dacă colmatarea este mare, suprafața se mărește, iar fâșiile forestiere de protecție lipsesc cu desăvârșire, atunci și evaporarea este enorm de mare.
Deci, Republica Moldova are legislația națională, în mare parte, ajustată cu actele normative internaționale din domeniul mediului și asta se referă inclusiv la schimbările climatice. Important e ca noi să menținem echilibrul acesta și să ne asumăm niște responsabilități pe care ni le putem permite și nu ne pun în dificultate fie economia, fie anumite domenii ale țării. Să nu ne asumăm prea mult pentru a fi considerați bravo și că suntem în acord cu țările europene. Pentru că capacitățile industriale, economice, dar și naturale ale unor țări dezvoltate nu pot fi comparate cu cele ale unor țări în curs de dezvoltare, cum am putea să ne considerăm noi.
De aceea, anumiți indicatori, obținerea lor până în 2030, până în 2050, de reducere a consumului de anumite resurse naturale, de îmbunătățire a impactului omului asupra anumitor ecosisteme sau domenii, sigur că trebuie luate echilibrat. Întrucât o economie puternică își poate permite și o societate educată anumite măsuri, iar alta, fiind asumate anumite obligații, poate în primul rând să nu le execute, iar în al doilea rând să ajungă în situația că este supusă sancțiunilor pentru nerespectarea anumitor cerințe și rigori. Și asta o vedem chiar și în cadrul Uniunii Europene, unde pe anumite componente, anumite țări nu reușesc să facă față cerințelor și asta are un alt impact, de multe ori și mai delicat decât a respecta consecvent anumite principii.
Moldova 1: Acest efort este unul comun și țările europene și-au asumat acțiuni pentru a promova emisiile zero de carbon și tot mai multe acțiuni de acest fel. Avem și legi europene care spun că până în 2030 Uniunea Europeană trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% din total. Care ar fi acele măsuri implementate în Uniunea Europeană pe care putem să le implementăm și noi ca să ajungem la aceste standarde?
Gabriel Mărgineanu: Ele sunt mai multe, dar pentru noi cred că este important să ne asumăm acele obligații pe care putem să le îndeplinim și să luăm în considerație că avem partea oficială, ceea ce se cunoaște și se promovează, de schimbări climatice și încălzire globală. Dar este și o parte din oamenii de știință, specialiști, care prevăd următoarea etapă de „grand solar minimum”, acolo unde va fi o perioadă mai rece de timp în următorii zeci de ani. Iată că Republica Moldova, precum parțial și Uniunea Europeană pune accent pe încălzirea globală ca tendință pe următorii zeci de ani, ceea ce poate să nu corespundă adevărului și atât Uniunea Europeană, cât și în special Republica Moldova, nu ar fi pregătită pentru un astfel de scenariu, când resursele energetice devin mai importante pentru viața cotidiană, dar și pentru dezvoltarea întreagă a oricărui stat.
De aceea, în partea ce ține de economie, sunt criterii pe care trebuie să le preluăm într-o măsură foarte-foarte modestă, ținând cont de faptul că orice componentă a producerii la noi este mult mai puțin dezvoltată. Deci indicatorii pe care și-i asumă o țară dezvoltată, cu o industrie puternică, absolut obligatoriu urmează să fie mai mari decât într-o țară cu indicatori ai economiei mai mici. Pentru că și poluarea pe care o face este mult mai mică. Dacă noi ne-am asuma o reducere de 50 de procente, comparativ cu o altă țară cu 50 de procente, asta înseamnă că noi în genere am pune sub pericol industria și capacitatea noastră concurențială pe piața internațională, nu doar regională.
Moldova 1: Acum, în cazuri izolate, pe lângă industriile mari, ce putem să facem fiecare dintre noi ca să reducem aceste capacități?
Gabriel Mărgineanu: Trei elemente extrem de importante în viața oricărui om, în opinia mea, ar trebui să fie. Unu, să ne informăm și să devenim mai educați. Asta este crucial pentru a înțelege corect lucrurile. Doi, să facem activitățile minime pe care le putem face, nu costă, nu durează mult, nu sunt grele, cum ar fi să plantăm un copac. Fiecare din noi poate să planteze un copac, zece și mai mulți.
Moldova 1: Sau să mergem pe bicicletă în loc să mergem cu automobilul.
Gabriel Mărgineanu: Absolut corect. Atunci când ieșim din odaie, să stingem lumina. Atunci când ne spălăm pe mâini, să închidem robinetul și să folosim atâta apă cât avem nevoie. Deci, asta este o chestie minimală. Atunci când ne ducem la cumpărături, să luăm sacoșa cu noi, pentru că oamenii care respectă anumite principii deja se cunosc și nu li se propune sacoșă. Dacă numărăm câte sacoșe consumă o persoană într-un an de zile, iese foarte mult. Credeți-mă! La un milion de cetățeni umplem o odaie mare cu deșeuri într-o singură zi, când am putea să evităm aceasta.
Este ceea ce noi ar trebui să facem, dar cumva în unele cazuri ne limităm, să facem observație și să cerem de la cei din jur la fel să respecte anumite reguli. Asta la fel este o parte din comportamentul nostru pe care trebuie să-l urmăm și nu este nimic complicat. În rândul trei, cel mai important, este însăși energia.
Deci, exemplul propriu, informarea și discuția subiectelor, așa încât propriul exemplu să fie cel care este demn de urmat. Iată așa o societate se dezvoltă atunci când vrei binele celui apropiat și prin exemplul tău arăți cum se face asta. Este puțin mai greu, vorbim despre altă energie decât lumina care se stinge, dar ăsta este elementul cel mai important pentru a asigura un succes.