ÎN CONTEXT// Cristian Gava: E nevoie de voință politică la Chișinău și București pentru a adopta o legislație anti-dronă
„Este nevoie de voință politică la Chișinău și la București pentru a adopta o legislație anti-dronă”, deoarece „este imperios necesar pentru a pune punct acestor provocări pe care Federația Rusă le face susținând că, din eroare, cad bucăți de drone, violând teritoriul Republicii Moldova și teritoriul României”, susține Cristian Gava, jurnalist Prima news. El a declarat, pentru emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, că angajamentele de securitate între România și Republica Moldova ar aduce beneficii ambelor părți pentru a face față provocărilor rusești, care au scop de a lovi în suveranitatea națională.
Guvernul și Parlamentul României încearcă să creeze o legislație anti-dronă care ar permite doborârea aparatelor de zbor rusești. Comisia de Apărare din Senat a organizat miercuri, 11 septembrie, discuții cu responsabili din cadrul Ministerului Apărării. Legislativul așteaptă inițiative legislative de la Guvern, iar militarii susțin că au capacitățile tehnice să dea jos dronele care violează spațiul aerian.
Potrivit jurnalistului, dronele au intrat în istoria războiului odată cu agresiunea Rusiei în Ucraina și au demonstrat o eficiență foarte mare, iar din acest motiv se impune crearea unor sisteme eficiente anti-dronă nu doar în România și Republica Moldova, dar și în alte state europene. „Orice decizie cu privire la doborârea unei arme ține de politic, nu ține de armată. Este o decizie politică și este nevoie să avem voință politică și la Chișinău, și la București. Este imperios necesar pentru a pune punct acestor provocări pe care Federația Rusă le face cel puțin susținând că, din eroare, cad bucăți de drone, violând practic teritoriul Republicii Moldova și teritoriul României (...). Trebuie să creăm cadrul politic pentru a răspunde extrem de ferm și de dur ca niște țări suverane. Punct”, a explicat Cristian Gava pentru Moldova 1.
Deși România are un angajament de securitate, jurnalistul recomandă ca statul nostru să dețină un sistem propriu anti-dronă. „Trebuie perfecționate sistemele de detectare pe care le avem la ora actuală. Trebuie mărit acest control și dărâmate în momentul în care intră pe teritoriul României sau pe teritoriul Republicii Moldova. Dincolo de asta, Republica Moldova trebuie să își creeze propriile sisteme performante în ceea ce privește lovirea acestor drone care intră pe teritoriul său. Dar să nu uităm că România are o datorie de securitate față de Republica Moldova, pe care trebuie să o susțină în continuare. Și sunt convins că un angajament mai profund de securitate între România și Republica Moldova nu ar aduce decât bine de ambele părți”, a conchis corespondentul RFI.
Rusia continuă să atace gurile Dunării cu drone kamikaze, iar ținta este infrastructura portuară. Luni, specialiști din Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne au ridicat noi fragmente ale unei drone de origine rusească în proximitatea localității Periprava, județul Tulcea. O altă posibilă zonă de impact a fost semnalată în proximitatea localității Caraorman.
În doi ani de război la hotar, rachete rusești au survolat de mai multe ori spațiul aerian al Republicii Moldova în drumul lor spre ținte din Ucraina și s-a întâmplat ca luptele aeriene să aducă și fragmente de rachete în localități de la hotar. Acum jumătate de an, în localitatea Etulia Nouă, raionul Vulcănești, din extremitatea sudică a Republicii Moldova, a căzut un aparat de zbor încărcat cu dinamită. Tot acolo drona a fost detonată, iar victime nu au fost.