Externe

Fostul președinte al Peru Alberto Fujimori a murit la vârsta de 86 de ani

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, care a condus creșterea economică în anii 1990, dar a fost ulterior încarcerat pentru încălcarea drepturilor omului în urma unui război sângeros împotriva rebelilor maoiști, a murit miercuri, 11 septembrie, notează Reuters. Acesta avea vârsta de 86 de ani.

Colegii apropiați l-au vizitat mai devreme în cursul zilei, raportând că era în stare critică.

„După o lungă luptă cu cancerul, tatăl nostru... tocmai a plecat în întâmpinarea Domnului”, a scris fiica sa, Keiko Fujimori, într-un mesaj pe X, semnat și de ceilalți copii ai fostului lider.

Fujimori, fiul unor imigranți japonezi, era rectorul puțin cunoscut al unei universități agricole când a fost ales în 1990. S-a impus rapid ca un politician viclean, al cărui stil practic a produs rezultate, chiar dacă și-a înfuriat criticii pentru concentrarea puterii.

A combătut hiperinflația care aruncase în șomaj milioane de cetățeni, a privatizat zeci de companii de stat și a redus tarifele comerciale, punând bazele pentru ca Peru să devină, pentru o vreme, una dintre cele mai stabile economii din America Latină.

În timpul mandatului său, temutul lider al grupării maoiste Calea Luminoasă, Abimael Guzman, acuzat de terorism și trădare, a fost capturat în 1992 și condamnat la detenție pe viață. Guzman a murit în închisoare în septembrie 2021.

Mulți peruvieni l-au văzut pe Fujimori ca pe un autocrat după ce a folosit tancuri militare pentru a închide Congresul în 1992, și a redactat constituția după bunul său plac pentru a promova reforme ale pieței libere și legi antiteroriste dure.

De asemenea, o serie de scandaluri de corupție în timpul celor 10 ani de administrație au întors opinia publică împotriva sa.

La scurt timp după ce a câștigat a treia oară alegerile în 2000 - modificând constituția pentru a putea candida - au apărut înregistrări video cu Vladimiro Montesinos, consilierul său principal și șeful spionajului, împărțind bani pentru mituirea politicienilor. Fujimori a fugit în exil în Japonia.

El a demisionat prin fax de la Tokyo și apoi a făcut campanie fără succes pentru un loc de senator japonez.

Cazurile împotriva lui Fujimori s-au acumula, inclusiv acuzațiile că ar fi ordonat utilizarea de escadroane ale morții în lupta sa împotriva militanților Căii Luminoase.

Fujimori era în siguranță în Japonia, avea dublă cetățenie și Japonia nu își extrădează cetățenii. Așa că mulți au fost șocați când, în 2005, a decis să se întoarcă în Peru, aparent în speranța iertării și a revenirii în politică. În schimb, el a fost reținut în timpul unei escale în Chile, extrădat în Peru în 2007, iar în 2009 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Alberto Fujimori a fost eliberat, la sfârșitul anului trecut, din pușcărie la ordinul Curții Constituționale „din motive umanitare”.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult