Internațional

Andrei Curăraru: Dacă operațiunile în interiorul Rusiei vor afecta imaginea lui Putin, acesta ar putea face concesii

Deși președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, insistă pe planul victoriei pe care urmează să îl prezinte aliaților pentru încheierea războiului pe cale diplomatică, trebuie să urmărim evoluțiile pe linia de interacțiune dintre cele două forțe armate. Dacă operațiunile militare în interiorul Federației Ruse vor afecta imaginea lui Vladimir Putin, acesta ar putea să facă mai multe concesii, susține expertul în securitate și politici publice, Andrei Curăraru. El a mai explicat pentru Moldova 1 că, până în noiembrie, acțiunile nu vor fi determinate, deoarece „este o miză care depinde foarte mult de rezultatele alegerilor din SUA”.

Moldova 1: La Summitul Platformei Crimeea președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reiterat acel concept de plan al victoriei pe care intenționează să îl prezinte aliaților și care ar forța Rusia să fie de acord cu o încheiere a războiului pe cale diplomatică. Ce credeți că presupune acest plan al victoriei?

Andrei Curăraru: Președintele Zelenski a declarat anterior că acea incursiune în regiunea Kursk face parte din acest plan al victoriei. După mine, este un plan care trebuie să arate slăbiciunea, pe de o parte, a Federației Ruse, pe de altă parte, să garanteze faptul că nu vor fi presiuni din exterior. Am auzit multe voci în ultimul timp, mai ales până la incursiunea în Kursk, despre necesitatea cărorva cedări teritoriale din partea Ucrainei după formula „pace pentru teritorii”. Un astfel de plan nu este acceptabil nici pentru publicul larg ucrainean, dar nici pentru președintele Zelenski, ca lider politic. Respectiv, dumnealui va încerca să realizeze o serie de acțiuni cu caracter militar, politic, dar și diplomatic, care să arate că Ucraina încă are capacitatea să-și redobândească toate teritoriile și să asigure că inclusiv subiectul Crimeii, care a fost pe larg discutat pe fundalul acestei platforme, dar și al integrității și al frontierelor în ceea ce stabilește Constituția ucraineană, să fie pe masa de negocieri.

Mai mult, înțelegem că deschiderea pentru negocieri a Federației Ruse s-a modificat, atât timp cât teritoriul așa-numit canonic al Federației Ruse este în pericol, aceștia nu pot să spună că, uite, „înghețăm conflictul și lăsăm totul așa cum este”. Pentru că este și o problemă de prestigiu, dar și o problemă de politică internă pentru Vladimir Putin, care a făcut așa ca prima dată după al Doilea Război Mondial să fie atacat și teritoriul Federației Ruse.

Moldova 1: În același timp, cât de determinată este totuși Moscova să accepte unele compromisuri, dacă ținem cont că obiectivul strategic enunțat de Kremlin anterior, adică ocuparea în totalitate a regiunii Donbas, nu a fost încă atins?

Andrei Curăraru: Vedem momentan o miză dublă. Pe de o parte, vedem o contra incursiune rusească în regiunea Pokrovsk, dar și posibilitatea de înaintare în regiunea Kursk a rușilor. Ei nu se lasă de teritoriile pe care încearcă să le ocupe. Dar, potrivit analiștilor militari, înțelegem că capacitatea de a asigura întăriri a Federației Ruse este destul de redusă. Ceea ce ar aranja Federația Rusă în prezent este un armistițiu care să îi permită să acumuleze mai multe forțe și mijloace pentru a ataca pe toate punctele slabe pe care le are Ucraina. În acest sens, Ucraina nu este interesată acum de armistiții în orice condiții și are nevoie de garanții suplimentare că nu va avea loc creșterea capacităților militare, în special pe teritoriile ocupate.

De asta, după mine, trebuie să urmărim foarte atent evoluțiile pe linia de interacțiune dintre cele două forțe armate, dar și poziția tot mai activă a Chinei și a Braziliei. Am văzut niște inițiative de pace în acest sens, care ar putea să pună presiune pe Federația Rusă și să ajungă la un numitor comun. Oricum, este clar că până în noiembrie al acestui an, cel mai degrabă că nu vom avea niște planuri foarte bine determinate. Este o miză care depinde foarte mult de rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA.

Moldova 1: Dacă e să revenim la presiunea internațională, am văzut declarațiile liderului de la Ankara, Erdogan, care susține integritatea teritorială a Ucrainei. Dacă ne aducem aminte bine, anume la Ankara au fost negociate anumite înțelegeri între Ucraina și Rusia privind, de exemplu, tranzitul de cereale. În ce măsură s-ar putea lăsa convins Putin de anumiți lideri internaționali?

Andrei Curăraru: Putin are o strategie foarte clară în acest sens, el face cedări mici, cum ar fi, de exemplu, acel tranzit al cerealelor și cere în schimb niște garanții care să depășească ceea ce înseamnă „interesele strategice ale Ucrainei”. Am văzut speculații mari în legătură cu acele înțelegeri de la Istanbul. Am văzut că mai mulți speakeri din interiorul Ucrainei spuneau că trebuia semnate acele înțelegeri de la Istanbul și trebuia oprit războiul atunci.

Mai degrabă că acea clauză de demilitarizare pe care insista atunci Federația Rusă nu mai este posibilă. Iar disponibilitatea de utilizare a armamentului din Vest pentru Ucraina, în general, deschide practic jumătate din Rusia europeană pentru atacuri din partea Ucrainei. În acest sens, presiunea militară, presiunea prin intermediul unor operațiuni în interiorul Federației Ruse, departe de linia de interacțiune cu armata ucraineană, poate să creeze probleme de prestigiu, probleme de imagine pentru Putin, care ar putea să facă mai multe concesii. În același sens se înscrie și efortul chinez, care ar vrea o aplanare a acestui conflict fără pierderea unui aliat important în persoana domnului Putin.

Citește mai mult