Social

Echipament modern pentru centrele perinatale din nouă spitale raionale. Investițiile se ridică la 250 de mii de dolari

Nouă spitale raionale au fost dotate cu echipamente moderne pentru nou-născuți. O donație de 250 de mii de dolari, care constă din incubatoare, mese radiante și de resuscitare pentru lăuze și nou-născuți au fost donate Republicii Moldova de către Israel. Specialiștii din unele raioane spun că astfel de achiziții nu au mai fost făcute în spitale lor de câteva decenii.

Ministerul Sănătății Republicii Moldova
Sursa: Ministerul Sănătății Republicii Moldova

„Luând în considerație că în centrul nostru perinatal se nasc copii și înainte de termen, până la 32 de săptămâni, până a fi transferați la nivelul terțial copiii aceștia au nevoie de îngrijiri cu necesități deosebite și aparatajul care l-am primit acum suntem foarte mulțumiți”, spune Nina Spoială, medic neonatolog.

Centrul perinatologic din municipiul Soroca este un centru regional, care oferă servicii și pentru lăuzele, și pentru nou-născuții din raioanele Drochia și Florești.

„Necesitățile sunt pentru aceea ca femeile să fie într-o sală de primire, naștere și aflarea post-partum în același salon și de acolo să fie externată. Pentru a avea așa condiții avem nevoie de patru-cinci seturi corespunzătoare”, a declarat Igor Babara, șeful Centrului perinatologic Soroca.

În ultimul timp politicile Guvernului sunt axate pe crearea condițiilor și acordarea serviciilor de înaltă calitate pacienților. Spitalele din țară vor fi în continuare dotate cu tehnică și aparataj performant, fiind o mare necesitate.

„Participăm la două proiecte pentru tomografe computerizate și sperăm unul să-l primim. Secția ATI este dotată, dar acolo mai este nevoie de un aparat pentru balanța acido-bazică și sigur tot aparatul contemporan. Spitalul raional pentru a ajunge de un nivel regional are nevoie de aparataj”, a declarat Valeriu Bordian, director de spital.

Aparatura medicală a fost distribuită spitalelor raionale din Soroca, Orhei, Ungheni, Căușeni, Edineț, Cantemir, Criuleni, Ștefan-Vodă și Strășeni.

Promo

Citește mai mult