Grant de peste șase milioane de dolari, oferit de Banca Mondială pentru reducerea poluării Mării Negre
Republica Moldova, Georgia, Turcia și Ucraina, vor beneficia de un grant în valoare de 6,39 de milioane de dolari acordat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) pentru a finanța Proiectul regional de Albăstrire a Mării Negre (BBSEA). Grantul a fost aprobat astăzi de Banca Mondială și va susține eforturile de reducere a poluării Mării Negre.
Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, proiectul are drept scop instituirea unui cadru regional comun de gestionare durabilă a Mării Negre și sprijinirea țărilor din bazinul Mării Negre în eforturile lor de îmbunătățire și protejare a calității mediului Mării Negre ca bun public. De asemenea, programul își propune să faciliteze schimbul de cunoștințe și cooperarea între Bulgaria, Georgia, România, Turcia și Ucraina, precum și Republica Moldova, ale cărei râuri se varsă în Marea Neagră.
Totodată, în cadrul acestui proiect, vor fi evaluate și aliniate cadrele de reglementare din țările participante la standardele internaționale, cu scopul de a crea recomandări pentru investiții durabile în reducerea poluării și protejarea biodiversității marine.
„Schimbările climatice intensifică impactul poluării în Marea Neagră, fapt ce determină creșterea temperaturilor și sporirea riscurilor de boli transmise prin apă și constituie o amenințare atât pentru ecosisteme, cât și pentru comunități. Proiectul va sprijini consolidarea nivelului de pregătire a guvernelor și a sectorului privat din țările participante pentru implementarea măsurilor de reducere a poluării în Marea Neagră”, a menționat Carolina Sanchez-Paramo, directoarea Departamentului Strategii și Operațiuni pentru Regiunea Europa și Asia Centrală al Băncii Mondiale.
Potrivit Băncii Mondiale, pe parcursul ultimelor decenii, Marea Neagră a devenit unul din cele mai poluate corpuri de apă din Europa. Eutrofizarea — excesul de nutrienți depozitați ca rezultat al activităților agricole, poluarea chimică, speciile invazive, tratarea ineficientă a apelor uzate, punctele fierbinți industriale, precum și depunerile atmosferice se numără printre cele mai mari amenințări la adresa mediului marin din Marea Neagră.