Electorala

Chișinăul salută decizia Washingtonului de a sancționa trei entități media și două persoane fizice, care promovează acțiunile destabilizatoare ale Rusiei

Autoritățile de la Chișinău salută decizia Washingtonului de a sancționa trei entități media și două persoane fizice, care promovează acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate, inclusiv eforturile Kremlinului de a interveni în procesul electoral din Republica Moldova. Printre entitățile sancționate se numără și organizația Evrazia, fondată de fosta contabilă a penalului fugar Ilan Șor. Sub conducerea lui Nelli Parutenko, organizația a implementat un plan de influențare a viitoarelor alegeri și a pus la cale o schemă prin care a transferat bani în Republica Moldova, sub pretextul „asistenței umanitare". În realitate, acești bani erau destinați unei campanii de cumpărare a voturilor pentru candidați pro-Kremlin. Comentând decizia Departamentului de Stat, fugarul Șor a scris pe rețele că nu-i pasă de sancțiunile impuse.

Secretarul de stat SUA Antony Blinken a declarat că Rusia ar încerca să genereze „tulburări" în Republica Moldova, inclusiv prin intermediul organizației Evrazia și al fondatoarei Nelli Parutenko. Aceasta a ajuns pe lista sancțiunilor pentru sprijinul oferit eforturilor de influență malignă ale oligarhului fugar Ilan Shor.

„Impunem sancțiuni asupra a trei entități și două persoane pentru operațiunile ascunse de influență globală ale Rusiei, inclusiv interferența în democrația Moldovei și viitoarele sale alegeri. Acțiunile pe care le-am demascat astăzi, precum și cele demascate săptămâna trecută, nu reflectă întregul spectru de eforturi ale Rusiei de a submina democrațiile. Nici pe departe. Dezinformarea rusă cu scopul de a submina și polariza societățile libere și deschise se extinde în toată lumea.”

Potrivit secretarului de stat american, acțiunile deztabilizatoare rusești erau realizate inclusiv prin intermediul televiziunii de propagandă Russia Today, care și-ar coordona activitățile cu serviciile de informații rusești.

„De ani de zile, Russia Today și angajații săi s-au coordonat direct cu Kremlinul pentru a sprijini eforturile guvernului rus de a influența alegerile din Republica Moldova, inclusiv alegerile prezidențiale din octombrie 2024. Conducerea Russia Today a utilizat platformele media finanțate și dirijate de statul rus pentru a încerca să provoace tulburări în Republica Moldova, probabil, cu scopul de a transforma protestele în violențe”.

În reacție, autoritățile de la Chișinău menționează că este binevenită orice sancționare a tentativelor de subminare a democrației și ingerință externă destabilizatoare.

„Noi salutăm orice sancțiuni din mediul internațional care-i vizează pe cei care încearcă să submineze democrația din RM, continuăm și noi să acționăm. Trebuie să fie și un semnal de încurajare a sectorului justiției din Republica Moldova pentru ca cei care încalcă legea, cei care planifică destabilizări, cei care încearcă să submineze statul Republica Moldova, să fie trași la răspundere.”, a declarat premierul Dorin Recean.

Totodată, Ministerul de Externe de la Chișinău a menționat într-un comunicat că „avertismentul public al SUA denotă că persoanele sancționate sunt implicate nu doar în operațiuni de influență externă în procesele democratice, dar și în acțiuni care promovează războiul. Potrivit MAE, instituțiile Republicii Moldova au făcut față provocărilor anterioare și vor continua să protejeze ordinea constituțională și procesele democratice.

Citește mai mult