Social

Rectorii din România și Republica Moldova își unesc forțele pentru educație și cercetare de excelență

Consiliul Național al Rectorilor din România și cel din Republica Moldova susțin parcursul european al țării noastre și vor conlucra activ pentru a sprijini aderarea ei la Uniunea Europeană. În cadrul unei ședințe comune de lucru a celor două consilii a fost semnată o rezoluție istorică care va întări relațiile dintre comunitățile academice de la București și Chișinău. Documentul mai prevede că se vor întreprinde toate demersurile ca universitățile din Republica Moldova să devină membre cu drepturi depline în asociația universităților europene. Totodată, instituțiile de învățământ superior din cele două țări vor colabora în programe comune în domeniul educației, cercetării și instruirii cadrelor didactice.

UTM
Sursa: UTM

„Integrarea Consiliului Național al Rectorilor cu drepturi depline în Asociația Universităților Europene, considerăm că este un pas important și un sprijin important în procesul de aderare a Republicii Moldova. Deci iată, universitățile din Moldova pot să joace și trebuie să joace un rol important în procesul de aderare al Moldovei la Uniunea Europeană”, a declarat președintele CNR România, Sorin Câmpeanu.

La rândul său, președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, Emil Ceban, a declarat că, odată cu integrarea universităților din țară în Asociația Universităților Europene, problemele legate de autonomia și dezvoltarea universităților moldovenești vor fi rezolvate.

„Prin participarea ca membri ai instituțiilor europene, imediat universitățile din Republica Moldova vor trece la altă etapă și alt statut. Participarea noastră la toate ședințele comune în România ne va da posibilitatea să implementăm și să preluăm tot ceea ce fac colegii noștri din România, și iarăși, asta va duce la dezvoltarea instituțiilor de învățământ superior din țara noastră”.

Rezoluția a fost semnată cu ocazia aniversării a 60-a de la fondarea Universității Tehnice din Moldova.

„Mă bucur că multe inițiative pe care le-am semnat anterior le văd astăzi implementate. Pentru universități este un aspect foarte important, acela de colaborare și parteneriate care există între noi”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan.

La eveniment au participat zeci de rectori și prorectori de peste Prut, dar și din țara noastră. În cadrul ședinței comune, aceștia au abordat mai multe subiecte importante, inclusiv cum poate fi dezvoltat învățământul superior în contextul integrării europene. Diana Moș este rectorul Universității Naționale de Muzică din București. Ea povestește că aderarea României la Uniunea Europeană a adus numeroase beneficii pentru instituția pe care o conduce, inclusiv atragerea mai multor fonduri. Din bani europeni, universitatea a construit cămine studențești și a creat o bază informatică.

„Nu pot să nu mă gândesc ce imens beneficiu a însemnat integrarea europeană pentru cetățenii români, dar, în primul rând, pentru artiștii români. Faptul că ești într-un circuit internațional, că poți să vezi ce se întâmplă în alte părți, că poți să participi, să gândești liber și neîngrădit, sunt lucruri de neprețuit” .

Iar rectorul Universității Tehnice de Construcții din București a declarat că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, instituțiile de învățământ superior din România au început să fie internaționalizate, iar cadrele didactice și studenții au început să circule și să capete experiențe noi.

„Acum dumneavoastră sunteți în situația în care eram noi la începutul anilor 2000, în acel stadiu de preaderare, iar acel stadiu a fost schimbarea de abordare pentru universitățile din România, dintr-odată a fost deschiderea către universitățile din vestul Europei, a fost o circulație atât a cadrelor didactice, cât și a studenților către Vest, niște experiențe foarte bune”, a spus rectorul Universității Tehnice de construcții din București, Radu Văcăreanu.

Consiliul Național al Rectorilor are loc în perioada 12-15 septembrie.

Citește mai mult