Aderare UE

Lituania va sprijini procesul de armonizare a legislației R. Moldova la cea europeană. Gabrielius Landsbergis: „Suntem pregătiți să vă fim alături”

Lituania va oferi sprijin Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislației naționale cu cea europeană, a anunțat ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis. Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, oficialul a invitat funcționarii moldoveni în Lituania, încurajându-i să profite de experiența țării în procesul de integrare europeană.

„Convingerea mea este că putem să cooperăm pe transfer de expertiză. Lituania este o țară care a aparținut ultimului val de extindere europeană. Asta înseamnă că acele persoane care au fost responsabile de alinierea la acquis-ul european încă sunt în funcție în ministere, în organizații, în ambasade. Oamenii aceștia sunt prezenți, sunt acolo, au același mandat și sunt foarte doritori și pregătiți să partajeze cunoștințele și pregătirea pe care o au”, a declarat Gabrielius Landsbergis.

Ministrul a adăugat că Lituania este dispusă să găzduiască funcționari moldoveni pentru schimburi de experiență și că țara sa este pregătită să trimită experți în Republica Moldova, pentru a sprijini procesul de aderare la Uniunea Europeană.

„Aveți toată libertatea să călătoriți, să veniți în Lituania, să beneficiați de experiența pe care o avem noi. Cu drag o vom oferi. Noi, de asemenea, suntem pregătiți să delegăm experții noștri spre Republica Moldova ca să vă fim alături și să vă ajutăm să vă pregătiți pentru aderarea la UE.”

Ministrul de Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, i-a mulțumit omologului său pentru sprijinul constant oferit de Lituania în ultimele trei decenii, menționând proiectele de asistență care au facilitat apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

„Suntem recunoscători pentru cele peste 150 de proiecte de asistență, în cei 30 de ani, care ne ajută să ne apropiem pas cu pas de UE. Suntem recunoscători pentru sprijinul politic și pentru suportul oferit cetățenilor noștri în contextul dificultăților prin care trecem în urma agresiunii barbare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, a prietenilor noștri din Ucraina”, a precizat Mihai Popșoi.

Republica Moldova a început evaluarea conformității legislației sale cu cea a Uniunii Europene în februarie, anul curent, iar pe 25 iunie au fost lansate oficial negocierile de aderare la UE. Țara va trebui să negocieze cu fiecare stat membru pe 35 de capitole distincte, având ca obiectiv aderarea până în 2030.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult