Regional

Satele din Leova, devastate de furia naturii: drumuri, case și afaceri „spălate” de ploile torențiale

În raionul Leova, peisajul este unul de coșmar în urma ploilor torențiale din ultimele zile. Apele învolburate au transformat satele în zone de dezastru: drumurile și stațiile de alimentare au fost distruse, acoperișuri smulse și gospodării înecate în nămol. Dimineața, amenințarea cedării barajului în Sărata Nouă a pus pe jar sătenii. Spre seară însă, datorită eforturilor autorităților de a întări digurile de protecție, riscurile au fost reduse.

Digul lacului din Sărata Nouă era pe cale să se rupă. Astăzi, muncitorii lucrau la evacuarea apei în râul Sărata care se scurge în Prut. Arendașul lacului, Sergiu Cernei, spune că o situație similară a fost în 2003, dar în ultimii ani nivelul apei era scăzut.

„În urma calamităților și ploilor abundente care s-au petrecut în data de 14, nivelul apei s-a ridicat în timp de două ore la doi metri. Acum facem lucrări, coborâm nivelul de apă, surplus avem și păstrăm peștele să nu fugă la vale. Punem plasă să menținem peștele în bazin”, a relatat Sergiu Cernei, gestionarul lacului de la Sărata Nouă.

Pe Valeriu Nofit, care este administratorul unei benzinării, ploile l-au surprins la muncă.

„Într-un moment a venit un val puternic de pe deal. Erau mașini aici stopate, le-a luat apa, cinci mașini s-au înecat”, a spus Valeriu Nofit.

Deși clădirea a rămas în picioare, afacerea e pe brânci, spune bărbatul. Acum Valeriu Nofit este în așteptarea răspunsului din partea companiei de asigurări în privința despăgubirilor.

„Nu am reușit să salvăm nimic. După cum vedeți dumnevoastră, pagubele sunt majore. A rămas numai încăperea în picioare, în rest totul ce a fost în magazin, în oficiu, totul e deteriorat - marfă, calculatoare, aparatele de casă, tot. Lumina, nu avem lumină. Acum lucrează pompierii să scoată apa din subsol să vedem cu lumina care e situația”, a spus Valeriu Nofit.

Iar în satul Tomai din Leova, 61 de copii nu au mers astăzi la grădiniță.

„Grădinița din Tomai a rămas fără acoperiș. Curtea instituției unde se jucau copiii este acoperită de bucăți mari de țiglă metalică smulse de vântul puternic. În cădere, bucățile de acoperiș au rupt câțiva copaci mari din preajma locului de joacă al copiilor”, a relatat Valeria Tăbîrța, jurnalistă Moldova 1.

Directoarea instituției spune că, în câteva zile, copiii se vor întoarce la grădiniță.

„A curs apă și în interior. Cel mai mult a fost afectată partea aceasta și marginile clădirii. Podurile extensive s-au lăsat. Apa s-a acumulat. Noi am găurit podul și apa s-a restras, s-a scurs jos și podurile au revenit la normal. Câteva zile nu o să activăm. Așteptăm să vedem care va fi situația”, a declarat Irina Deliu, directoarea grădiniței din Tomai.

Ion Feraru spune că, după ani buni munciți peste hotare, a revenit acasă. A reușit să renoveze acoperișul casei, dar și să-și cumpere tehnică nouă. Ploaia însă i-a distrus toată gospodăria. Lemnele pentru iarnă au fost duse de apă, păsările - înecate, iar electrocasnicele nu mai funcționează.

„Am 48 de ani, dar așa ceva încă nu am văzut în viața mea. Curgea mai ceva ca cu căldarea și un vânt extraordinar, a smuls copacii, a înecat păsările, două tone de grâu nu mai sunt. Lemnele ce le-am avut procurate pentru iarnă nu mai sunt. Am luat, am scos mașina, am pus nepoțelul de doi ani și am plecat în partea aceasta spre deal. Stăteam în mașină și ne uităm cum ne ia bunurile din casă”, a relatat Ion Feraru, locuitor al satului Tomai.

Cu lacrimi în ochi, mama lui Ion ne-a povestit cum, în doar câteva ore, apa i-a distrus toate bunurile din locuință.

„Le-a luat tot ce au avut mai bun, ce au cumpărat, ce au avut pentru gospodărie, tot a luat, tot a fărâmat: pâinea, păsări, au rămas sub cerul liber copiii. Iată acuși suntem în iarnă și copiii se gândesc ce o să facă”, a spus Zina Feraru.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis că efectuează lucrări la barajele de protecție pe Nistru în raionul Ștefan Vodă și pe râul Prut în raionul Cantemir.

Citește mai mult