LIVE TEXT // Platforma de Parteneriat: Republica Moldova primește granturi și împrumuturi de peste 380 de milioane de euro
Republica Moldova găzduiește, astăzi, 17 septembrie, cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. Evenimentul se desfășoară sub patronajul prim-ministrului Dorin Recean și reunește peste 65 de delegații - miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale.
13:50
Briefing susținut de cofondatoriii Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat
Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a subliniat importanța acestui eveniment, evidențiind sprijinul internațional de care se bucură țara în aceste momente dificile: „Acest eveniment frumos simbolizează proverbul nostru vechi: „prietenul la nevoie se cunoaște”. (...) Suntem încrezători că am depășit cea mai dificilă perioadă și acum putem planifica pe termen mediu și lung, putem împreună cu prietenii noștri să gândim și să consolidăm democrația, statul de drept și economia țării noastre”.
Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a accentuat reziliența Republicii Moldova în fața provocărilor recente, afirmând că Platforma reprezintă „istoria de succes a oamenilor curajoși și rezilienți și a Guvernului Republicii Moldova”. „Moldova s-a apropiat și mai mult de Uniunea Europeană”.
Ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, a subliniat rolul esențial al Platformei de Parteneriat în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova: „Platforma de parteneriat pentru Republica Moldova își propune să ofere sprijin pentru procesul de integrare europeană, pentru dezvoltarea acesteia în mod sustenabil și mai ales pentru consolidarea rezilienței sale”.
10:36
Republica Moldova semnează nouă acorduri internaționale
Republica Moldova a semnat nouă acorduri internaționale în cadrul Platformei de Parteneriat, menite să accelereze modernizarea țării, să stimuleze creșterea economică durabilă și să îmbunătățească condițiile de trai.
Printre aceste acorduri se numără un împrumut de 79 de milioane de euro pentru sprijinirea familiilor vulnerabile, un amendament de 10,7 milioane de euro pentru întărirea instituțiilor democratice, un amendament în valoare de 23 de milioane de euro pentru dezvoltarea comerțului, îmbunătățirea climatului investițional, creșterea exporturilor și consolidarea securității energetice și un acord de 25 de milioane de euro cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare pentru tranziția la energia verde.
De asemenea, Republica Moldova va beneficia de finanțări pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor, reabilitarea căii ferate și extinderea și reabilitarea pădurilor.
În total, aceste acorduri aduc țării 80 de milioane de euro sub formă de granturi și 305,1 milioane de euro sub formă de împrumuturi avantajoase.
10:16
Luminița Odobescu: „O Moldovă stabilă și democratică va asigura stabilitatea în întreaga regiune”
Ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, a vorbit despre necesitatea continuării muncii comune pentru sprijinirea Republicii Moldova în călătoria sa spre integrarea în Uniunea Europeană. „Republica Moldova a inițiat un program de reforme ambițioase și a început o călătorie istorică spre integrarea în UE”, a declarat Odobescu. Șefa diplomației de la București a menționat că aceste eforturi trebuie să continue pentru a pregăti țara pentru integrarea europeană, consolidarea guvernanței, îmbunătățirea statului de drept și crearea unui mediu de afaceri propice pentru atragerea investițiilor.
Ministra de Externe a României a accentuat importanța sprijinului acordat de partenerii internaționali pentru ca Guvernul Republicii Moldova să reușească în aceste domenii, menționând că succesul Republicii Moldova va asigura stabilitatea în întreaga regiune. „O Moldovă stabilă și democratică va asigura stabilitatea în întreaga regiune. România este umăr la umăr la această intersecție critică”, a afirmat Odobescu.
10:09
Annalena Baerbock: Germania susține R. Moldova și Ucraina în fața amenințărilor Rusiei
Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a reafirmat, la Chișinău, angajamentul Germaniei de a sprijini Republica Moldova în fața provocărilor și amenințărilor din partea Rusiei.
„Rusia a finanțat mai mult de 50 de milioane de dolari în influențarea, dacă nu distrugerea, prin cumpărarea de voturi, în țara dumneavoastră”, a declarat Baerbock, precizând că Germania rămâne angajată în susținerea țării noastre și a Ucrainei inclusiv în fața agresiunii rusești.
„Vom continua să susținem Moldova în fața agresiunii Rusiei prin susținerea Ucrainei cu asistență umanitară, cu arme. Suntem aici să susținem libertatea Moldovei, libertatea Ucrainei. (…) Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Suntem aici uniți astăzi și pentru viitor. Suntem alături de dvs., pentru ca cetățenii din Moldova să își poată decide propria cale și viitor: în pace, libertate și democrație.”
10:05
Ministrul de Externe al Franței: Vom continua să susținem R. Moldova în pofida amenințărilor
Ministrul de Externe de la Paris, Stéphane Séjourné, a subliniat sprijinul ferm al Franței pentru Republica Moldova. „Franța s-a aliniat acestei conferințe pentru a susține Republica Moldova să facă față ingerinței Rusiei, pe care o denunțăm în această sală”, a declarat Séjourné. Șeful diplomației franceze a specificat că eforturile Franței de a sprijini țara noastră vor continua.
Séjourné a specificat că drumul Republicii Moldova spre aderarea la Uniunea Europeană necesită determinare și implementarea unor reforme complexe care vor alinia țara la standardele europene. „Susținerea va fi una pe termen lung”, a afirmat ministrul, subliniind angajamentul Franței de a continua colaborarea și sprijinul pentru Republica Moldova, în ciuda amenințărilor actuale. „Vom susține țara în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a încheiat Stéphane Séjourné.
09:45
Colaborarea în cadrul Platformei de Parteneriat, cheia pentru viitorul european al R. Moldova, susține Mihai Popșoi
„Mă bucur foarte mult să văd atât de mulți prieteni dedicați ai Moldovei”, a spus ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi. Șeful diplomației moldovenești a menționat că Platforma este esențială pentru dezvoltarea și consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.
„Obiectivul nostru este să transformăm abordarea din ad-hoc într-una strategică pentru un parteneriat de lungă durată”, a subliniat ministrul. „Am încredere că noi vom continua să construim un viitor european prosper pentru Republica Moldova”, a mai declarat Mihai Popșoi.
09:30
Maia Sandu: Aderarea la UE este Planul Marshall al Republicii Moldova
Aderarea la UE este planul Marshall al Republicii Moldova, a declarat președinta Maia Sandu în deschiderea Platformei de Parteneriat pentru Moldova. Șefa statului a subliniat că acest forum reprezintă o cale spre „progres, pace și stabilitate”, iar sprijinul internațional primit până acum a fost vital pentru depășirea crizelor multiple. „Moldova nu este singură, suntem înconjurați de prieteni și împreună suntem mai puternici”, a afirmat președinta.
Maia Sandu a mai specificat, de asemenea, impactul invaziei Rusiei în Ucraina asupra economiei țării noastre, menționând că Republica Moldova este încă afectată, dar rămâne puternică. „Siguranța și stabilitatea Europei este interesul nostru comun”, a declarat Maia Sandu, cerând ca sprijinul acordat Republicii Moldova să fie văzut ca o acțiune necesară pentru atingerea unui scop comun.
Președinta a făcut un apel la solidaritate și acțiune rapidă: „Nu vom reuși să depășim provocările dacă asistența nu va fi mai rapidă, mai flexibilă”. Maia Sandu a parafrazat un proverb: „Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește”, reafirmând angajamentul Republicii Moldova de a lucra alături de partenerii săi internaționali.
09:25
Dorin Recean anunță un fond pentru dezvoltare și solidaritate în sprijinul agricultorilor
În deschiderea conferinței Platformei de Parteneriat pentru Moldova, premierul Dorin Recean și-a exprimat gratitudinea pentru evoluția acestei inițiative, subliniind tranziția de la Platforma de Sprijin la Platforma de Parteneriat. Șeful Executivului a menționat că această schimbare permite trecerea de la un cadru concentrat pe absorbire a șocurilor crizelor la unul care prevede dezvoltarea pe termen lung a Republicii Moldova, în concordanță cu obiectivul strategic de aderare la Uniunea Europeană.
„Noi stabilim temeiul pentru o creștere substanțială și pe termen lung care să se concentreze pe dezvoltarea capacității de absorbție și potențialul de generare a creșterii. Astfel noi prioritizăm infrastructura, energia, agricultura sustenabilă și de valoare înaltă și extinderea sectorului IMM-urilor”, a spus Recean.
Premierul a subliniat, de asemenea, importanța conectivității cu piața unică a Uniunii Europene pe măsură ce țara se apropie de aderare, precum și necesitatea de a dezvolta și menține solidaritatea cu Ucraina. Modernizarea infrastructurii rutiere și îmbunătățirea infrastructurii de aprovizionare cu apă sunt văzute ca elemente-cheie pentru creșterea nivelului de trai și stimularea afacerilor în Republica Moldova.
Recean a introdus, de asemenea, o nouă inițiativă în cadrul discuției: un fond pentru dezvoltare și solidaritate destinat sectorului agricol, având scopul de a oferi asistență fermierilor din Republica Moldova.
09:20
Conferința ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Moldova a fost deschisă la Chișinău.
Potrivit Guvernului, discuțiile se vor axa pe rezultatele și necesitățile identificate în cadrul celor patru grupuri de lucru: Justiție, anticorupție și securitate; Energie, eficiență energetică și mediu; Dezvoltare economică durabilă și infrastructură strategică; Reforma administrației publice și managementul finanțelor publice.
Totodată, la Conferința Ministerială vor fi semnate nouă acorduri de finanțare cu partenerii internaționali.
La final, începând cu ora 13:20, miniștrii de Externe ai Republicii Moldova, României, Germaniei și Franței vor susține o conferință de presă.
Menționăm că Platforma de sprijin pentru Moldova a fost lansată la inițiativa României, Franței și Germaniei.
Prima reuniune a avut loc la Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Aceasta a marcat începutul sprijinului coordonat al comunității internaționale pentru Republica Moldova, axându-se pe gestionarea fluxului de refugiați și pe sprijinul economic.
A doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie 2022, unde s-a discutat intens despre securitatea energetică și reforma administrației publice.
A treia ediție s-a desfășurat la Paris, Franța, pe 21 noiembrie 2022, și a inclus sprijin pentru agricultura Moldovei și infrastructura strategică.
A patra ediție a avut loc la Chișinău, pe 17 octombrie 2023, și a inclus inițiative pentru creșterea eficienței energetice și susținerea dezvoltării economice durabile.