ÎN CONTEXT // Mihai Isac: Republica Moldova rămâne un câmp de testare a unor noi strategii menite să destabilizeze situația din țară
Numirea noului ambasador rus, Oleg Ozerov, considerat un expert în implementarea strategiilor de „ofensive hibride” în interesul Moscovei, este un semn de escaladare periculoasă din partea Federației Ruse, care s-ar putea solda cu noi demersuri pentru destabilizarea situației din Republica Moldova, a menționat expertul în politică externă, Mihai Isac, la emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1.
„Venirea la Chișinău a unui personaj exotic cum este Oleg Ozerov, cunoscut reprezentant al aripii naționaliste a diplomației Federației Ruse, trebuie să ne îngrijoreze. Modul în care acesta a reușit să schimbe practic puterea într-o serie de țări din Africa arată importanța sa în eșafodul propagandistic și nu numai al Federației Ruse. Chiar dacă poate nu este ofițer acoperit al serviciilor de informații ale Federației Ruse, dar în activitatea sa de ambasador însărcinat cu coordonarea activităților diplomatice și parțial paramilitare ale Federației Ruse pe teritoriul african cu siguranță are relații deosebite cu aceste entități. [...] Nu trebuie să ne sperie ceea ce va face public domnul Ozerov, trebuie să ne sperie ceea ce nu se va vedea”.
Schimbarea ambasadorului rus ridică semne de întrebare și pentru că are loc în ajunul campaniilor electorale din Republica Moldova, când Rusia aplică noi tactici în încercarea de a destabiliza situația din țară noastră, observă Mihai Isac.
„Republica Moldova rămâne un câmp de testare a unor noi tehnologii și noi strategii menite să destabilizeze situația din țară. Vedem că, din nefericire, locuitorii din Autonomia găgăuză sunt folosiți de către elemente criminale instrumentalizate de către Federația Rusă și apropierea alegerilor parlamentare va duce la radicalizarea situației din aceste regiuni. Să înțelegem, miza forțelor politice proruse sunt alegerile parlamentare din 2025. Există un pericol foarte mare atunci când vorbim de posibilitatea instaurării unui model georgian la Chișinău. Și trebuie să vedem dacă va fi nevoie de identificarea unor noi măsuri legislative menite să apere statul Republica Moldova. Suntem în plin război hibrid cu Federația Rusă, să nu uităm că invazia militară rusă de la începutul anilor ’90 a dus la crearea unei enclave militarizate în Estul țării și, totodată, vedem că Federația Rusă nu își respectă angajamentul de retragere a trupelor”.
Analistul a subliniat totuși că „măsurile luate de autoritățile de la Chișinău au reușit parțial să limiteze modul în care forțele politice proruse de la Moscova încearcă să submineze autoritățile constituționale din Republica Moldova”.
CONTEXT
Acum o săptămână, printr-un decret emis de Vladimir Putin, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost eliberat din funcție, iar atribuțiile vor fi preluate de Oleg Ozerov. Nu este clar deocamdată de ce Kremlinul a făcut această mutare, însă nominalizarea orientalistului Ozerov a generat, pe de o parte, comentarii negative și critici, pe de altă parte însă, tabăra prorusă a salutat desemnarea noului ambasador.
Unele voci susțin că Chișinăul nu ar trebui să agreeze această candidatură, iar motivul ar fi rolul pe care l-a avut Ozerov în imixtiunile rusești din Africa, unde a acoperit și justificat prezența Wagner. Nu există dubii că acesta va încerca să destabilizeze situația politică din Republica Moldova, consideră comentatorul ucrainean Taras Berezoveț, specializat în operațiuni hibride. În același timp, jurnalistul rus de opoziție Alexandr Sotnik susține că noul ambasador ar fi un coordonator profesionist al terorismului. Sotnik citează surse din interiorul serviciilor speciale rusești și spune că Putin ar avea un scenariu ascuns pentru Autonomia găgăuză, iar în regiunea transnistreană ar fi ajuns peste 200 de mercenari foști Wagner.
Ozerov, sub acoperire diplomatică, își așteaptă invitația la ceremonia de acreditare. Chișinăul se declară pregătit să ia măsuri împotriva oricărui diplomat care acționează în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova. Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a declarat că acest lucru a fost demonstrat în timp prin expulzarea mai multor diplomați. De menționat e că ambasadorul Vasnețov a fost convocat des să explice declarațiile făcute în repetate rânduri de portavocea Kremlinului, Maria Zaharova, și să răspundă acuzațiilor de spionaj. Acum un an, peste 40 de diplomați și angajați ai ambasadei rusești au fost expulzați, după ce devenise clar că Rusia folosește misiunea diplomatică de la Chișinău drept centru de război electronic și de spionaj.