Social

Fermierii au ieșit din nou la protest

Agricultorii au ieșit din nou în stradă. Proteste au loc simultan, în aceste momente, în mai multe regiuni ale țării, inclusiv în raioanele Cahul, Căușeni, Criuleni, Anenii Noi și UTA Găgăuzia. Fermierii se plâng că au datorii la bănci și solicită stare de urgență în agricultură. Potrivit lor, măsurile adoptate recent de autorități ar fi ineficiente și nu ar rezolva problemele fundamentale cu care se confruntă sectorul agrar din țară.

Fermierii contestă eficiența regulamentului de distribuire a ajutorului de 100 de milioane de lei și a legii speciale pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă, care va permite un răgaz pentru restructurarea datoriilor, calificându-le drept „ineficiente”.

„Este foarte important ca societatea să cunoască că Legea votată vineri de Parlament, deși anunță suspendarea pe șase luni a datoriilor, de această lege doar o mică parte din agricultori, cu aproximație 20%, vor avea aceste datorii suspendate. Imediat după expirarea acestui termen și acești agricultori pot fi executați și trimiși în insolvență. Motivul este că, în primăvară, când expiră termenul de șase luni, agricultorul nu va avea bani să achite datoriile”, anunță Asociația „Forța Fermierilor”.

Asociația susține că statul ar putea falimenta agricultorii prin crearea unor condiții neprielnice și solicită ca președinta țării să retrimită legea în Parlament pentru a fi modificată conform cerințelor acestora.

Contactat pentru o reacție, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, nu a răspuns apelurilor noastre.

Precizăm că ministrul Vladimir Bolea, aflat într-o vizită de două zile la Bruxelles, a declarat în ajun că va solicita comunității europene să contribuie la crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru sectorul agricol din țara noastră. Detalii - AICI.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în acest an, 170 de mii de hectare de terenuri agricole au fost afectate de secetă în proporție de 60-100%. Ploile, grindina și vântul puternic au afectat peste 7.200 de hectare, dintre care o mie de hectare au fost distruse în proporție de 81-100%.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult