Mihaela Sirițanu: Platforma de Parteneriat pentru Moldova va oferi și expertize reformelor de aderarea la UE
Obiectivele strategice ale Platformei de Parteneriat pentru Moldova (PPM) nu sunt doar asistența politică și financiară, dar și expertiza aprofundată în procesul reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană. Experta în economie, Mihaela Sirițanu, a mai explicat în cadrul buletinului de știri de la Moldova 1 că situația geopolitică ține țara noastră în lista priorităților Occidentului, iar, „odată cu deschiderea procesului de aderare a Republicii Moldova, este în topul agendei și a priorităților Uniunii Europene”.
În timp, obiectivele PPM s-au extins față de scopul inițial și acest fapt, potrivit expertei, a adus mai mulți parteneri internaționali și a determinat țări să ofere mai mult sprijin țării noastre. „Acum este o platformă de susținere a dezvoltării economice a Republicii Moldova, de studiere a procesului de reformare și de integrare în Uniunea Europeană. Asta se vede foarte clar și în lucrurile rezultate din conferință - o susținere considerabilă în domenii-cheie pentru Republica Moldova”, a declarat Sirițanu.
Potrivit expertei, printre obiectivele strategice ale PPA este și „expertiza aprofundată în procesul de reformă, care va ghida responsabilii în procesul nostru de aderare”. „Această conferință se axează pe subiecte principale care trebuie rezolvate înainte ca țara noastră să poată progresa în procesul de aderare și anume: justiție, anticorupție, securitate, energie, dependența energetică și tranziția spre energia verde, dezvoltarea infrastructurii și economiei și reforma administrației publice. Sunt domenii-cheie care trebuie reformate pentru aderarea la UE”.
Cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova are loc, astăzi, la Chișinău.. Evenimentul reunește peste 65 de delegații - miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai unor organizații internaționale. În cadrul acesteia, țara noastră a semnat mai multe acorduri care prevăd finanțări sub formă de granturi și credite în valoare de peste 380 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii, tranziția la o economie verde și dezvoltarea durabilă a țării. Potrivit Guvernului, 80 de milioane de euro sunt oferiți sub formă de granturi, iar 305 milioane de euro - drept împrumuturi avantajoase.
De menționat că Platforma de sprijin pentru Moldova a fost lansată la inițiativa României, Franței și Germaniei. Prima reuniune a avut loc la Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Aceasta a marcat începutul sprijinului coordonat al comunității internaționale pentru Republica Moldova, axându-se pe gestionarea fluxului de refugiați și pe sprijinul economic.