Social

Peste 11 mii de persoane au fost angajate în câmpul muncii prin intermediul ANOFM. Majoritatea sunt femei din mediul rural

Peste 11 mii de persoane au fost angajate în câmpul muncii de la începutul acestui an, ceea ce este o cifră record pentru țara noastră. 52 de procente dintre persoanele angajate sunt femei, restul – bărbați, iar la nivel de mediu rural sunt mai multe femei decât bărbați. Datele au fost comunicate de directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Raisa Dogaru, la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova 1.

„Noi avem o colaborare strânsă cu angajatorii și cunoaștem situația din teritoriu și, desigur, ne străduim să propunem locurile de muncă vacante din fiecare teritoriu. Astfel, ne-am străduit ca noi să depășim numărul persoanelor angajate și dorim, până la finele anului, să sporim această cifră. Noi lucrăm cu diferite categorii de persoane. Lucrăm cu persoane care sunt mai dificil de angajat. Le explicăm angajatorilor despre aceasta și ne străduim cumva să fie angajate și asemenea persoane”, a menționat Raisa Dogaru.

În context, directoarea ANOFM a explicat care sunt categoriile de persoane mai dificil de angajat:

„Sunt persoane care nu au competență potrivit locurilor de muncă ce se solicită de angajatori. Sunt persoane care au o dizabilitate și nu tot timpul angajatorul înțelege acest lucru. Noi trebuie foarte mult să convingem că, într-adevăr, persoana cu dizabilități, dacă are competență, este ca o persoană care este fără dizabilitate. Sunt persoane, de exemplu, tinere, care nu au o profesie, nu au încredere în sine, nu au căutat locuri de muncă. Numărul persoanelor tinere care nu sunt în ocupare, nici în șomaj, este destul de mare în Republica Moldova. Adică sunt persoane în sate, de exemplu, care nu cunosc locurile de muncă din altă localitate și nici nu caută, nici nu se duc să învețe o profesie și sarcina noastră este să-i identificăm, să-i informăm și să-i aducem spre locurile de muncă.”

52 de procente dintre persoanele angajate în acest an în câmpul muncii sunt femei - restul sunt bărbați. În principiu, proporția de gen este aproape 50 la 50. La nivel de mediu rural sunt mai multe femei decât bărbați.

„În mediul rural nu prea sunt locuri de muncă vacante și necesită să se deplaseze într-un mediu urban. Dar femeile sunt mai afectate din cauza că au copii la întreținere. Se întreprind măsuri în acest domeniu pentru a dezvolta sectorul acesta alternativ de creșe, grădinițe, ca copiii să poată fi duși la grădiniță și femeia să poată să se angajeze”, a spus Raisa Dogaru.

Conform datelor prezentate, media de vârstă angajată în câmpul muncii este diferită. Circa 20 de procente din persoanele care s-au adresat sunt de vârstă pre-pensionară. 30 de procente sunt tineri până la 35 de ani. În rest, sunt persoane de vârstă foarte activă pe piața muncii.

În prezent, în Republica Moldova sunt numeroase locuri de muncă vacante. Este un deficit în mai multe sectoare, acest deficit fiind accentuat în mediul urban. Aproximativ 15% din toate locurile de muncă vacante sunt în mediul rural. În acest an, cele mai multe angajări au fost în sectorul servicii, industria de prelucrare și sectorul public. În Republica Moldova sunt aproximativ 35 de mii de șomeri.

Citește mai mult