Externe

Angel Tîlvăr: Trebuie să acordăm atenția și sprijinul necesar pentru atingerea dezideratului de integrare europeană a Republicii Moldova

Trebuie să acordăm atenția și sprijinul necesar pentru atingerea dezideratului de integrare europeană a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, în cadrul reuniunii miniștrilor Apărării, în formatul București 9. Oficialul român a adus în atenția colegilor săi provocările cu care se confruntă Republica Moldova, stat puternic afectat de acțiunile hibride ale Federației Ruse.

„Trebuie să acordăm atenția și sprijinul necesar pentru atingerea dezideratului de integrare europeană a Republicii Moldova. Este o investiție sigură în securitatea regiunii Mării Negre și a Europei”, a menționat Tîlvăr.

Potrivit ministrului, un alt subiect foarte important discutat în cadrul B9 este importanța și necesitatea continuării și chiar accelerării măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO, într-un mod coerent și robust, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

„În acest context, doresc să evidențiez că la sfârșitul acestei săptămâni, mai exact în 20 septembrie, este planificată cea de-a doua activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM BLACK SEA. Apărarea colectivă rămâne o sarcină fundamentală a NATO. Astfel, ne vom asigura, inclusiv că vom aloca resursele necesare pentru ca noua generație de planuri ale NATO să fie executabile”, a spus ministrul român al Apărării.

Totodată, Angel Tîlvăr a declarat că statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor Federației Ruse în spațiul aerian al NATO – în Polonia, România, Letonia, cât și la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO și că este necesar un răspuns robust și coordonat la nivel Aliat, precum punerea în aplicare cât mai repede a modelului rotațional al apărării aeriene și antirachetă integrată a NATO.

„Ne confruntăm cu un set de amenințări în continuă evoluție, generate în principal de acțiunile agresive ale Rusiei. Aceste amenințări includ și tactici hibride, cum ar fi dezinformarea, atacurile cibernetice și eforturile continue de destabilizare a regiunii Mării Negre, cât și a întregului Flanc Estic. Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor Federației Ruse în spațiul aerian al NATO – în Polonia, România, Letonia, cât și la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO”, a mai subliniat ministrul.

Menționăm că reuniunile în format „București 9” se desfășoară periodic la nivelul șefilor de stat, miniștrilor de Externe și ai Apărării și reprezintă „oportunități pentru armonizarea” pozițiilor naționale ale statelor membre pe subiectele ce se vor regăsi pe agenda summiturilor și reuniunilor NATO.

Întâlnirea de astăzi a responsabililor din ministerele de apărare din cele nouă țări are o agendă de discuții axată pe probleme care vizează securitatea regională, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, implicațiile acestui conflict asupra securității euroatlantice, sprijinul NATO și UE pentru regiunea Mării Negre, precum și măsurile de consolidare a posturii NATO de descurajare și de apărare de pe Flancul Estic, în vederea pregătirii proximei reuniuni a miniștrilor Apărării în format aliat NATO.

„În cadrul reuniunii sunt invitați 55 de participanți, reprezentând demnitari ai statelor participante la inițiativă, la care se adaugă ambasadori și atașați ai apărării ai statelor respective acreditați la București, oficiali din instituțiile naționale din domeniul apărării, rezultând un număr total de 100 de persoane”, conform unui comunicat al Guvernului de la București.

În acest an, la 11 iunie 2024, președintele României a participat la Summitul Formatului București 9 (B9) de la Riga, unde a pledat pentru o atenție sporită asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre și pentru continuarea sprijinului acordat celor mai expuse state din regiune, precum Republica Moldova.

Lansat la București, la 4 noiembrie 2015, la inițiativa președinților României și Poloniei, Formatul București 9 (B9) reprezintă o platformă pentru aprofundarea dialogului și de consultări între statele aliate participante, pentru armonizarea contribuției specifice a acestora la procesele în derulare la nivelul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, în concordanță cu principiile solidarității și indivizibilității securității statelor membre NATO.

Formatul București 9 (B9) reunește state ale NATO de pe Flancul Estic: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult