Social

Expert: Drepturile omului sunt folosite de Tiraspol drept instrument de presiune. Reacția Chișinăului trebuie să fie prin sancțiuni

Tiraspolul continuă să utilizeze diverse pârghii pentru a crea tensiune și anxietate colectivă, astfel ca cetățenii din stânga Nistrului să nu raporteze abuzuri și încălcări. Opinia aparține directorului de program de la Asociația Promo-LEX, Vadim Vieru. Expertul a mai declarat, pentru Moldova 1, că atunci când sunt încălcate drepturile omului în regiune, reacția autorităților de la Chișinău trebuie să fie fermă prin mecanisme de sancțiuni politice.

„Observăm că drepturile omului sunt folosite de administrația de la Tiraspol drept instrument de presiune. Atunci când se doresc unele concesii, se comit abuzuri. Este inclusiv despre ultima situație care se întâmpla cu câteva zile în urmă. [Patru scriitori care au fost opriți la frontiera administrativă pentru motive inventate.] (https://moldova1.md/p/35638/un-grup-de-scriitori-perchezitionati-de-asa-numitii-graniceri-transnistreni-reactia-biroului-de-reintegrare) Și, cu regret, asta spune că situația este destul de gravă la capitolul drepturile omului, atunci când persoanele riscă să fie reținute pentru nimic”, a declarat Vadim Vieru.

Pretinsele autorități din stânga Nistrului continuă să comită încălcări, constată reprezentantul Promo-LEX. „Ultima inițiativă care a venit de la domnul Krasnoselski este că [dacă cineva o să folosească sintagma „Transnistria”, inclusiv în limbajul uzual, poate fi amendat sau chiar reținut pentru o perioadă de 15 zile] (https://moldova1.md/p/34979/termenul-transnistria--interzis-in-stanga-nistrului-reactia-biroului-de-reintegrare--o-initiativa-inutila-). Asta denotă că administrația de la Tiraspol continuă, chiar dacă avem o situație destul de tensionată în regiune, să țină oamenii în frică, să creeze o anxietate colectivă și să încerce să descurajeze oamenii să raporteze orișicare abuz”.

Cu același scop, explică Vadim Vieru, este menținut Codul de alertă teroristă în raioanele de Est ale țării. „La intersecțiile din Tighina, Tiraspol sunt plasate blocuri de beton, care de fapt sunt cu scopul de a genera tensiune și de a ține oamenii în alertă, iar periodic se întâmplă și mici provocări.”

Avocatul susține că infracțiunile trebuie investigate, iar autoritățile constituționale să vină cu reacții. „Nu este scopul nici al Guvernului, nici al avocaților, nici al societății civile de a genera situații de conflict. Avem cauze penale care trebuie să fie investigate și aici nu este vorba despre cauze penale politice. Dar atunci când cineva comite infracțiuni, acest lucru trebuie să fie investigat. Când este vorba de încălcarea drepturilor omului, atunci reacția Chișinăului trebuie să fie fermă prin mecanisme de sancțiuni politice. Și asta, până la procesul de reglementare politică, ar trebui să funcționeze permanent pentru a descuraja orice abuz.”

Reprezentanți ai societății civile și misiunilor diplomatice, dar și experți s-au reunit astăzi la Chișinău în cadrul conferinței „Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană”, la care au vorbit despre riscurile de securitate generate de faptul că peste 10 la sută din teritoriul țării nu se află sub controlul autorităților de la Chișinău, despre încălcarea sistematică a drepturilor omului și mecanisme de prevenire a abuzurilor. Specialiștii prezenți la eveniment consideră necesare strategii și politici publice pentru combaterea impunității și respectarea drepturilor omului în teritoriu și au recomandat măsuri destinate sancționării celor responsabili. În contextul noilor realități geopolitice, experții au evaluat oportunitățile integrării europene în consolidarea securității în zonă.

Potrivit datelor Asociației Promo-LEX, peste 2000 de cetățeni moldoveni, victime ale abuzurilor, sunt în așteptarea unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Citește mai mult