Social

Fermierii au sistat protestele fără a obține revizuirea legii care le oferă amânarea datoriilor cu jumătate de an

Agricultorii din câteva raioane au protestat astăzi în fața Președinției, cerând revizuirea legii cu privire la măsurile de sprijin în domeniu în contextul secetei din an. Aceștia spun că prevederile adoptate sunt valabile pe un termen limitat, iar criteriile specificate în lege pentru acordarea ajutoarelor îi divizează pe agricultori. Chiar dacă au fost invitați la discuții de către ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, aceștia nu au dat curs invitației și au continuat protestul în fața instituției prezidențiale. După câteva ore, ei au fost anunțați că sunt așteptați miercuri, 25 septembrie la întrevedere cu șefa statului. Până atunci, agricultorii au decis să suspende manifestațiile stradale.

Teleradio Moldova
Sursa: Teleradio Moldova

Acțiunea de protest a adunat mai mulți agricultori din raioanele țării după ce, pe 13 septembrie, Parlamentul de la Chișinău a aprobat un proiect de lege care oferă agricultorilor posibilitatea suspendării plăților față de creditori pentru o perioadă de șase luni. Nemulțumiți, fermierii susțin că actul normativ nu ar face decât să înrăutățească situația.

„Ce ne ajută pe noi că ne-au oprit datoriile pe șase luni dar peste șase luni eu ce fac, ajung la situația de astăzi înapoi fiindcă în aceste șase luni eu nu am doar de strâns, e agricultură nu e magazin care vinde. Perioada trebuie să fie de câțiva ani fiindcă următorii ani eu am alte cheltuieli, alte credite ca să lucrez mai departe”, a spus Petru Răcilă.

*„Această lege se reflectă doar pentru datoriile anului 2024, furnizorii de imputuri au spus clar noi nu executăm fermierii pentru datoriile anului 2024, noi avem probleme cu datoriile pentru 2022, 2023 și problema cea mai mare este că nu este de ajuns să promulge această lege, această lege trebuie să fie exact ca în România, urmată de mecanisme clare de a scoate sectorul din situația grea”, a declarat Sergiu Stefanco.

„În cerințele noastre s-a indicat stare de urgență și pentrtu fermieri și pentru furnizorii de inputuri dar starea de urgență singură fără un mecanism financiar este egală cu zero. Starea de urgență trebuie să fie legată de un mecanism de ajutor financiar. Ajutor nu este vorba de plăți directe la hectar, dar de credite cu o marjă de profit, la un procent mic și pe termen lung”, a spus Dinu Tudos.

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor insistă pe reviziuirea legii și completarea documentului cu propunerile agricultorilor.

„O să insistăm ca să fie întoarsă înapoi în Parlament, să fie supusă discuțiilor publice cu agricultorii, cu furnizorii de inputuri cu toți cei care sunt implicați în lanțul valoric. Ce înseamnă șase luni, șase luni se îndeplinesc în martie, aprilie. Când trebuie să ieșim în câmp atunci vin toți și ne execută, iată care este sutuația. Dacă să ne uităm la vecinii noștri ce au făcut ei au pus-o pe un an de zile”, sisține președintele comisiei de administrare Forța Fermierilor, Ion Plămădeală.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a anunțat în cadrul emisiunii În Context că legea care oferă agricultorilor posibilitatea suspendării plăților față de creditori nu va fi modificată. Aceasta va fi lăsată să-și facă efectul, iar modificări vor fi operate atunci când va fi necesar. Șarban menționează că scopul este de a salva producătorii care se află în dificultate.

„Această datorie oricum o să rămână.... ne referim la toată Republica Moldova, adică toate zonele și desigur că asta am extrapolat-o și pe datoriile care s-au format în sensul obținerii acestei recolte”.

După câteva ore de protest în fața Președinției, șeful cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel a anunțat că fermierii sunt așteptați la discuții cu șefa statului săptămâna viitoare. Amintim că, protestele fermierilor au început pe 17 septembrie în mai multe raioane ale țării. În aceeași zi, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a lansat un apel către Uniunea Europeană de a crea un fond de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult