Electorala

Pavel Postică: Atenționez concurenții privind transparența finanțării campaniei electorale

Cetățenii nu pot dona partidelor politice sau competitorilor electorali mai mult de 30 la sută din veniturile obținute în anul precedent, atenționează vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică. Într-un interviu pentru Moldova 1, funcționarul CEC a comunicat că anterior cele mai multe carențe au fost la capitolul transparență a finanțării campaniei electorale și coruperea alegătorilor.

Moldova 1: Așadar, va fi primul scrutin prezidențial și primul referendum care se vor desfășura în baza noului Cod electoral intrat în vigoare anul trecut. Care sunt principalele modificări legislative și ce impact anticipați că vor avea asupra procesului electoral?

Pavel Postică: Principalele aspecte pozitive ale procesului electoral sunt faptul că cetățenii, alegătorii pot susține printr-o singură semnătură mai mulți pretendenți la funcția de candidat, la funcția de președinte. Or asta era un obstacol destul de major în colectarea semnăturilor pentru pretendenții la funcția prezidențială.

La fel, a fost unificată lista de acte de identitate cu care pot vota alegătorii, adică cetățenii, atât în țară, cât și peste hotare, pot vota atât cu buletinul de identitate, cât și cu pașaportul cetățeanului, evident dacă se regăsește în listele electorale. Aș mai atrage atenția la o normă care a existat și anterior, dar care încă este valabilă cinci zile și această prevedere este aplicabilă tuturor alegătorilor care nu se află la domiciliu sau reședința obișnuită. Adică, dacă ai înregistrat domiciliul la Bălți, Soroca, Ungheni sau Chișinău, spre exemplu, poți merge la pretura sau la primăria din localitatea unde ești efectiv și poți depune o cerere pentru înscrierea în lista electorală de bază. În acest fel poți vota acum unde stai de facto, pentru că același buletin de vot este aplicabil în toată țara.

Moldova 1: Cum apreciați de fapt startul acestei campanii?

Pavel Postică: Este greu de spus cum apreciem startul campaniei pentru că abia astăzi campania electorală începe. Din 13 grupuri de inițiativă, care au fost înregistrate de CEC, noi am reușit să procesăm actele și să înregistrăm doar patru concurenți electorali la funcția de președinte. Respectiv, începând cu ziua de astăzi, doar cei patru candidați înregistrați pot desfășura activități de agitație electorală. În rest, pretendenții trebuie să aștepte decizia CEC de înregistrare și doar după asta să poată începe activitățile de agitație electorală propriu-zise.

Moldova 1: Cum vor fi sancționați concurenții care nu vor respecta noile reguli ale campaniei electorale?

Pavel Postică: Eu sper că noi nu vom fi nevoiți să aplicăm sancțiuni la nivelul CEC. Cu toate acestea, vreau să atrag atenția tuturor competitorilor, în primul rând, la transparența finanțării campaniei electorale pentru că cele mai multe carențe au fost înregistrate anterior anume din această perspectivă.

Rugămintea noastră insistentă, a Comisiei Electorale Centrale și a funcționarilor electorali, este să respecte acele plafoane de venituri și cheltuieli care pot fi utilizate în campania electorală: să nu admită utilizarea resurselor financiare nedeclarate. Și, nu în ultimul rând, să pună în aplicare acele prevederi legale care există vizavi de donații, de colectarea donațiilor. Or noi am înregistrat cazuri în care persoane neavând venituri pentru anul precedent au făcut donații la adresa partidelor politice și competitorilor electorali.

Atrag atenția pentru toți cetățenii Republicii Moldova care vor să susțină financiar un competitor electoral. Ei pot face acest lucru în numerar până la un salariu mediu pe economie și prin transfer până la șase salarii medii lunare pe economie. Deci ăsta este plafonul. Dar el urmează a fi raportat la veniturile pentru anul 2023. Deci cetățenii nu pot dona mai mult de 30% din veniturile obținute pentru anul precedent. Dacă nu au înregistrat venituri, noi putem califica astfel de donații că fiind fictive și aplica sancțiuni, inclusiv donatorului, dacă se adeverește faptul că nu a avut venituri, dar a înregistrat donații în favoarea unui competitor electoral.

Moldova 1: Dacă tot am vorbit despre subiectul resurselor financiare, știm că un fenomen care îngrijorează inclusiv partenerii externi este finanțarea campaniilor electorale, în special banii proveniți din surse îndoielnice. La acest capitol a obținut Comisia Electorală Centrală mai multe pârghii pentru a monitoriza acest lucru și a nu permite utilizarea unor mijloace financiare dubioase?

Pavel Postică: CEC are în aparatul acesteia o structură relativ nouă - Direcția supraveghere și control al finanțării campaniilor electorale și partidelor politice. Respectiv, această subdiviziune, cu ajutorul tuturor funcționarilor electorali, în special al președinților consiliilor electorale de circumscripție, are deja o experiență în a verifica corectitudinea raportării financiare. Din acest considerent, noi am constatat deja cazuri regretabile în care competitorii electorali au utilizat resurse financiare fără a le declara sau fără a include aceste cheltuieli în rapoartele privind gestiunea financiară. Și noi nu am ezitat niciodată să aplicăm sancțiuni pentru astfel de cazuri regretabile.

Încă o dată fac apel către competitorii electorali să respecte disciplina financiară și să declare toate veniturile pe care le-au primit în campania electorală și, corespunzător, toate cheltuielile suportate. Noi, prin intermediul colegilor, funcționarilor electorali din teritoriu și din aparatul Comisiei Electorale Centrale, vom fi cu ochii pe competitorii electorali și eu sunt sigur că și societatea, jurnaliștii de investigație, observatorii vor face exact același lucru.

Moldova 1: În premieră în acest an trași la răspundere pot fi nu doar candidații, dar și alegătorii care vor pretinde, accepta sau primi chiar bunuri sau bani pentru a vota în favoarea unui candidat. Cine și cum, la modul practic, urmează să probeze și să sancționeze corupția electorală?

Pavel Postică: Noi deja am avut cazuri în care competitorii electorali au făcut uz de astfel de practici ilegale. Mă refer la alegerile locale noi, care au avut loc în primăvara acestui an. În consecință, competitorului electoral i-a fost anulată înregistrarea și nu a mai participat în cursa electorală. Dar pe astfel de cazuri pot fi trași la răspundere contravențională inclusiv cei care primesc „mita electorală”. Deci fac apel pe această cale la alegători, să nu se mai lase manipulați, să nu accepte „mită electorală”.

De fapt, situația este inversă. Prin fiecare vot acordat unui partid politic, cetățenii de fapt îl finanțează, pentru că partidele politice primesc resurse financiare din alocații de la bugetul de stat pentru fiecare vot primit în scrutinul prezidențial, parlamentar sau alegeri generale locale.

Moldova 1: Tot în premieră ar urma să fie sancționate folosirea discursului de ură și instigarea la discriminare. Credeți că aceste măsuri punitive vor responsabiliza concurenții și vom avea o campanie mai civilizată?

Pavel Postică: Crezul meu este că toate sancțiunile care există și toate măsurile punitive care există în legislație au în primul rând un rol de prevenție. Deci nu este scopul niciunei autorități publice să aplice sancțiuni. Din contra, noi facem apel să fie respectate regulile de comportament democratic, echitabil și campania electorală să fie o competiție de idei și nu de agresiuni: cine mai mult o să agreseze sau cine mai mult o să utilizeze discursul de ură. Din contra, eu cred că aceste vicii ale campaniei electorale trebuie să rămână de domeniul trecutului și noi, în special colegii din Inspectoratul General de Poliție care sunt competenți în a examina astfel de cazuri, vor pune în aplicare de fiecare dată când vor constata situații regretabile de acest fel. Sper ele să nu fie.

Noi, la nivelul Comisiei Electorale Centrale, suntem pe ultima sută de metri de elaborare a unui Cod de conduită a competitorilor electorali, pe care îl vom propune spre semnare tuturor competitorilor electorali. Și sperăm inclusiv pe această cale să mai atragem atenție la viciile pe care le-am constatat în campaniile precedente și sperăm noi să fie cât mai puține în această campanie pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional.

Moldova 1: Tot în premieră va fi aplicat votul prin corespondență în șase state. Anticipați dificultăți în acest proces?

Pavel Postică: Principala dificultate este că este o premieră pentru Republica Moldova și orice este nou este un pic mai complicat la început. Doar că eu sunt sigur că funcționarii electorali care vor fi responsabili de punerea în aplicare practică a acestei metode alternative noi de vot vor face față provocării. Iar noi la CEC vom depune tot efortul pentru a-i ajuta, așa încât toate aspectele logistice să fie trecute cu cât mai puține dificultăți și să avem cât mai multe buletine de vot recepționate înapoi prin corespondență.

Citește mai mult