Internațional

Pericol de inundații: Italia și Ungaria, în alertă maximă

Inundațiile continuă să dea bătăi de cap europenilor. Italia și Ungaria sunt în alertă maximă. Dunărea a inundat Budapesta, dar viitura încă nu a atins nivelul maxim. Se așteaptă ca debitul să se dubleze în următoarele ore, așa că Ungaria se pregătește pentru cele mai grave inundații de-a lungul fluviului Dunărea din ultimul deceniu, cu baraje construite de armată și sute de voluntari pentru a proteja zonele afectate.

În Budapesta, apa crește constant, inundând cheiurile și atrăgând localnicii pe diguri. Se așteaptă ca în apropierea orașului Dunărea să atingă mâine nivelul maxim de 8,5 metri. Trupe, servicii de urgență și voluntari au construit baraje improvizate în Cotul Dunării.

„Problema este că în 2013 valul era scurt, iar acum, dacă este mai lung, digurile și barierele de nisip se vor satura cu apă, iar dacă apare o breșă nu va fi ușor de oprit”.

În pofida previziunilor sumbre, unii dintre voluntari reușesc să-și păstreze calmul și să nu-și piardă simțul umorului.

„Începând din această seară, vom supraveghea digul în fiecare noapte. Am pregătit deja focul de tabără, iar prietenii și familia sunt invitați să ni se alăture. O să prăjim șuncă”.

Iar nordul Italiei este deja sub ape. Regiunile Marche și Emilia-Romagna sunt cele mai afectate de inundații, după ce aceleași zone au fost lovite de ape și anul trecut.

„Autoritățile au decis evacuarea a 1000 de persoane, unii locuitori fiind salvați cu ajutorul elicopterelor după ce s-au refugiat pe acoperișurile caselor inundate”.

Din cauza intemperiilor, mai multe curse feroviare au fost oprite, inclusiv trenurile de mare viteză. Sunt zeci de alunecări de teren, câteva autostrăzi au fost închise, iar zeci de școli și-au suspendat orele.

Acum un an, regiunea Emilia-Romagna a fost lovită de două runde de ploi torențiale și alunecări de teren, care au făcut 17 victime și au provocat pagube de 9.5 miliarde de dolari.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Citește mai mult