Regional

Peste o sută de vârstnici din nordul țării și-au dat întâlnire la festivalul „Bunica și Bunelul Fest”

Peste o sută de bunici și-au dat întâlnire astăzi în centrul municipiului Bălți, unde au participat la o nouă ediție a festivalului „Bunica și Bunelul Fest". Evenimentul promovează îmbătrânirea activă, tradițiile și valorile strămoșești. Participanții au demonstrat că vârsta nu este un obstacol în calea timpului petrecut frumos. Așa că au dansat, au cântat și au depănat amintiri din tinerețe.

facebook// Alexandr Petkov
Sursa: facebook// Alexandr Petkov

Festivalul aduce în prim-plan valoarea tradițiilor și obiceiurilor populare și promovează buna comunicare între generații. Acțiunea a reunit vârstnici dornici de distracție, muzică, dans și bucate tradiționale.

„Atmosfera este plăcută. Prima dată noi participăm la așa festival, colectivul nostru este nou format. Mulțumim că am fost onorați să participăm la acest festival, am primit invitația și sperăm să mai participăm de acum înainte”;

„Atmosfera este de sărbătoare. Este Extraordinar. Îmi place, suntem pentru prima dată, dar sperăm că o să mai revenim la astfel de sărbători”, au spus oamenii.

Potrivit autorităților locale, festivalul este un prilej de exprimare a recunoștinței pentru bunici, care sunt un exemplu demn de urmat pentru generațiile tinere.

„Bunicii noștri au adus în țara noastră viața și grija prin mâinile lor grijulii, prin sufletele lor grijulii au adus ceea ce vedem noi astăzi în țara noastră, de aceia trebuie să purtăm grija față de ei” a menționat Alexandr Petkov, primarul municipiului Bălți.

Festivalul a inclus o gamă variată de activități, inclusiv concursuri, expoziții de meșteșugărit și zone cu activități pentru copii. Acțiunea este organizată de Consiliul Municipal Bălți în parteneriat cu o asociația obștească Casmed și Rețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova. Organizatorii își doresc ca festivalul să continue și în următorii ani.

„Evident ne dorim ca să păstrăm această tradiție, să organizăm în fiecare an acest festival, că de fapt este tributul nostru pentru cei mai dragi oameni pentru noi, pentru bunei și bunicuțe, deoarece ei sunt cei care ne-au pus baza valorilor și principilor noastre în devenirea noastră ca personalitate”, a menționat Natalia Postolachi, organizator festival.

„Buneii și bunicile noastre sunt acele comori, acele resurse extraordinare, de la care, noi, cei mai tineri sau cei care mergem în urma lor, urmează să învățăm, să preluăm experiență. Este un eveniment nu doar pentru bunei și bunicuțe, dar și pentru toate familiile, pentru că face această coeziune între generații”, a spus Ana Spînu, coordonatoare proiect Casmed.

Festivalul „Bunica & Bunelul Fest" a fost organizat pentru prima dată la Bălți în 2017.

Citește mai mult