Franța are un nou guvern - rod al unei coaliții fragile
Emmanuel Macron a numit sâmbătă cei 39 de membri ai guvernului de dreapta al lui Michel Barnier, rod al unei coaliții fragile între tabăra prezidențială și Les Républicains, în încercarea de a pune capăt celei mai grave crize politice a celei de-a cincea Republici, relatează AFP.
Jean-Noël Barrot (MoDem, centru), în vârstă de 41 de ani, care a deținut funcția de ministru al afacerilor europene în guvernul precedent, a fost numit sâmbătă șef al diplomației franceze.
Sebastien Lecornu, fidel susținător al președintelui Emmanuel Macron, a rămas în funcția de ministru al apărării.
Aceste două funcții aparțin a ceea ce se numește în mod tradițional „domeniul rezervat" șefului statului, asupra căruia acesta are un cuvânt de spus.
Culoarea echipei lui Barnier se înclină clar către dreapta, familia politică din care provine și șeful guvernului. Singura figură de stânga este noul ministru al justiției, Didier Migaud, un fost socialist retras din politica activă și necunoscut publicului larg.
Conservatorul radical Bruno Retaileau a fost numit în fruntea Ministerului de Interne.
Figură a dreptei liberal-conservatoare inflexibile, Bruno Retailleau, în vârstă 63 de ani, preia un minister cheie cu care intenționează să pună în aplicare tripticul său preferat: „ordine", „autoritate" și „fermitate".
Deputata Anne Genetet, cunoscută până acum pentru activitatea ei în domeniul apărării și diplomației, a fost propulsată în fruntea Ministerului Educației Naționale.
Pentru cea mai expusă poziție din guvern, într-un moment în care Franța este vizată de o procedură europeană pentru deficit excesiv, Michel Barnier a ales un duo necunoscut publicului larg: Antoine Armand pentru economie, finanțe și industrie, pe de o parte, și Mathieu Lefevre, pe de altă parte, pentru buget.
Noua echipă, care acordă un loc de frunte partidului macronist Renaissance, este strict paritară între bărbați și femei, fiind formată din 19 miniștri cu puteri depline, 15 miniștri delegați și cinci secretari de stat.
Astfel, la trei luni și jumătate de la controversata dizolvare a Adunării Naționale, la aproape unsprezece săptămâni de la al doilea tur al alegerilor legislative, care a dus la o țară fără majoritate, și la 67 de zile de la demisia echipei lui Gabriel Attal, ai cărui miniștri au rămas responsabili de afacerile curente, Franța are în sfârșit un guvern complet.
Stânga este nemulțumită și promite o moțiune de cenzură
Stânga a promis deja o moțiune de cenzură împotriva noului executiv. „Barnier nu are niciun viitor", a declarat sâmbătă liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, chiar înainte de anunțarea noului guvern.
Potrivit postului de televiziune France 24, la Paris, câteva mii de persoane au ieșit în stradă sâmbătă după-amiază, pentru a denunța ”Guvernul Macron-Barnier”, înainte chiar ca acesta să fie anunțat, la chemarea formațiunii La France Insoumise, a ecologiștilor și a asociațiilor feministe, studențești și de mediu. Circa 60 de manifestații s-au desfășurat în întreaga Franță, a mai transmis France 24.