Social

Sezonul ciupercilor este în toi. Specialiștii îndeamnă oamenii să fie precauți

Sezonul ciupercilor este în toi. După ultimile ploi, pădurile sunt pline de bureți, ghebe și pâlnioare. În această perioadă, ciupercile sunt la mare căutare, iar de-a lungul drumurilor care traversează zone împădurite pot fi întâlniți zeci de ciupercari care își așteaptă cumpărătorii. Aceștia spun că se conduc după câteva reguli importante atunci când le culeg, pentru a nu pune în pericol viața oamenilor. De cealaltă parte, cei care cumpără ciupercile din preajma pădurilor spun că nu le este frică să le consume. Specialiștii, totuși, îndeamnă oamenii la precauție.

Valentina Chișcă de mai bine de 50 de ani culege cuperci din pădurea de lângă satul Condrița. Femeia spune că a învățat de la părinți cum să deosebească o ciupearcă bună de una otrăvitoare, iar regula de aur de care se conduce un ciupercar responsabil este următoarea: dacă nu cunoști ciuperca sau ai dubii, nu o atinge sau arunc-o: „De la șase, șapte ani le strâng. Nu sunt otrăvitoare ciupercile pe care le strâng”.

Iubitorii de ciuperci care procură acest produs direct de la marginea pădurilor spun că nu le este frică, ba mai mult, au încredere în comercianții de la care cumpără cu regularitate.

Noi am fost în pădure, am strâns și am mai cumpărat încă puțin. Le cunosc pe unele, dar care nu le cunosc femeia mi-a arătat și care nu era bună am aruncat-o. La piață este numai champignon și gata, dar acestea sunt din pădure și oamenii care locuiesc aici cunosc care sunt bune și care nu și nu îmi este frică”.

Nu îmi este frică, îi cunosc și nu îmi este frică deloc. Sunt gustoase, îmi plac”.

Cunosc oamenii care vin prin păduri și am încredere în ei, iau de mai mult timp, nu e primul sezon. Eu am strâns ciuperci de mic copil și le cunosc și din cauza asta când te apropii și vezi omul că le cunoaște, îi mai dai câteva întrebări și s-ar putea să ai încredere”, au precizat oamenii.

Majoritatea consumatorilor de ciuperci preferă, totuși, să le procure doar din magazine: „Nu le prea procur de pe marginea străzii, mai bine din magazine, că sunt mai sigură, cu toate că sunt gustoase astea de pe la margine de drum, dar oricum”. „Ciupercile trebuie să fie consumate în limită, nu în exces, deoarece ele se digeră destul de greu, dar conțin nutrienți, multe vitamine, proteine vegetale, doar dacă ele sunt crescute în crescătorii speciale”. „Nu am procurat, dar dacă sunt specialiști sau care cunosc ciupercile pot să le procure, numai trebuie să fii sigur și să le cunoști bine”.

Specialiștii atenționează că ciupercile la exterior pot fi amăgitoare și că, vizual, diferența sigură dintre una comestibilă și una otrăvitoare poate fi făcută doar în baza unor cunoștințe temeinice în domeniu.

Noi trebuie să avem cunoștințe temeinice despre ciuperci, în al doilea rând noi trebuie să colectăm ciupercile din locuri nepoluate. Un tacâm de argint se înegrește dacă punem ciupearca sau ciupercile care sunt consumate de insecte ele sunt bune, toate acestea sunt falsuri. În magazin se vând numai cele care se cultivă - champignon și păstrăvul. Ciupercile sălbatice, trebuie să avem cunoștințe temeinice, numai după caractere botanice putem să le determinăm, dar așa că am văzut și e bună sau nu e bună, nu putem să ne bazăm pe o astfel de apreciere”, a declarat Ștefan Manic, specialist în micologie.

Afirmația că schimbarea culorii la ceapa sau usturoiul, pus la fiert cu ciupercile, reprezintă un indiciu că acestea sunt otrăvitoare, este un alt mit pe larg răspândit, spune specialistul. Potrivit medicilor, cele mai frecvente simptome ale unei otrăviri cu ciuperci sunt greața, voma, diareea, durerile de abdomen, cefaleea. Pot apărea și simptome precum dereglările de vedere, halucinații, transpirație. Acestea pot duce chiar la stări convulsive, care se pot termina cu deces. Ciupercile pot provoca intoxicații ușoare, medii și grave. În cazul intoxicației cu Amanita phalloides sau buretele viperei, cum i se spune în popor, decesele survin în până la 80% din cazuri.

Citește mai mult