În raionul Soroca 18 sate duc lipsă de apă potabilă
În raionul Soroca, 18 din 67 de sate se confruntă cu lipsa accesului la apă potabilă și la condiții sanitare adecvate. Deși beneficiază de energie electrică, majoritatea gospodăriilor din aceste localități nu au acces la apă potabilă, canalizare și grupuri sanitare în locuințe. Oamenii spun că nevoia este mare pentru fiecare, iar apa și canalizarea nu ar trebui să fie un lux în secolul XXI.
În satul Cosăuți, deși localitatea este amplasată pe malul râului Nistru, lipsa apei potabile rămâne, de ani buni, cea mai stringentă problemă. Majoritatea fântânilor au secat, iar apa din celelalte poate fi folosită doar în scopuri tehnice.
„Cu părere de rău, la noi problema nu-i de acuma, de mai mulți ani, cu toate că avem apeductul central Soroca-Bălți care aprovizionează cu apă. Personal, eu am fântână în ogradă, canalizare avem și vine mașina și ne-o pompează și problemă nu-i că locuiesc pe malul Nistrului, este o porțiune sub pantă, sub deal și acolo-i problema cea mai mare”.
„De la fântână ne vine apă în ogradă dacă este lumină, dacă nu-i lumină - nu avem apă. Greu ne descurcăm, foarte greu, dar nu-i bună de băut în toate fântânile, la noi calitatea e foarte rea, o cumpărăm, asta o folosim la mașina de vase, dar de băut o cumpărăm”.
„E greu că nu avem de unde lua nici cu căldarea, aici fântâni nu-s, iaca fântânile în deal. Noi mai avem cât se mai scurge pentru băut, dar cu spălatul tare greu, copiii mici nu au apă deloc”.
Pentru copiii de la grădinița din sat apa este procurată în butelii, iar cea de la fântână este folosită în scopuri tehnice.
„Apa tehnică o avem a noastră, sursa noastră, dar pregătirea bucatelor și apă când li-i sete noi procurăm și de banii care îi avem puși în buget ar fi mai bine să facem alte lucrări în grădiniță. Ne dorim foarte mult să avem un apeduct centralizat la noi în sat, ne-ar fi o mare scăpare”, a declarat Raisa Repețchi, manageră la grădinița din Cosăuți.
Primarul comunei spune că depune eforturi pentru ca oamenii din Cosăuți să se bucure de apă la robinet.
„Noi anul acesta prognozăm cu proiectul să finalizăm și să depunem ori la ”Satul European”, ori undeva, dar nu am depus căci nu era proiectul gata. Sperăm că la anul, în timp de doi ani, 100 de procente o să avem apă”, afirmă Andrei Prodan, primarul din Cosăuți.
Nici în satul Redi Cereșnovăț situația nu este mai bună. Și aici dorința cea mai mare a localnicilor este aprovizionarea gospodăriilor cu apă potabilă:
„Foarte greu și pentru cei de vârsta a treia cum sunt eu în general e greu, dar ne descurcăm. Majoritatea anul acesta, din cauza secetei, vreo 40, 50% din fântâni au secat. Noi spunem că-i bună, dar a făcut analizele la Agenția de Sănătate Publica și nu-i bună de consumat, dar altă ieșire nu avem”.
„La robinet dacă ar fi, altă valoare, dar la fântâni e tare greu, jumătate de sat nu-i apă și vin tocmai de acolo, sunt care s-au uscat cu totul. Cine are canalizare în sate, puține sate din raion care au, dar ar trebui fiindcă ții o găină, un purcel”.
Bătrânii spun că lipsa apei și a canalizării este o problemă și mai mare în perioada rece a anului.
„Este imposibil, e o tragedie. Suntem nevoiți să scoatem tot cu găleata și să le aruncăm într-o groapă. Eu am deja 72 de ani, nu pot să merg, sunt invalidă de gradul doi, cu greu mă târâi. Îmi este foarte greu, apă nu am, după o căldare cu apă se duce vecinul meu, la 100 de metri, această găleată o folosesc să beau, o fierb și câte puțin le dau și găinilor, nu ne ajunge”, mărturisește Ludmila Bondarenco, locuitoare.
La nivel național, datele Biroului Național de Statistică indică diferențe majore între mediul rural și cel urban în ceea ce privește accesul la utilități. Deși toate gospodăriile din țară beneficiază de iluminat electric, accesul la alte facilități esențiale este mult mai redus în mediul rural. În orașe, 99,1% dintre gospodării au acces la apă, iar 92% dispun de grup sanitar cu apă în interiorul locuinței. Comparativ, în mediul rural, doar 81,1% dintre gospodării sunt racordate la un apeduct, în timp ce doar 45,5% au grup sanitar în interior.