Vizitele oficialilor străini demonstrează că R. Moldova nu mai este în izolare internațională, susține deputata Ana Racu
Vizitele oficialilor străini din ultima perioadă în Republica Moldova demonstrează că țara noastră manifestă o disponibilitate pronunțată pentru cooperare și nu mai este în izolare internațională. Afirmația a fost făcută de Ana Racu, vicepreședinta Comisiei parlamentare Securitate națională, apărare și ordine publică, la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova 1. De fiecare dată, vizitele culminează cu anunțuri despre programe de sprijin pentru țara noastră, a subliniat deputata.
„De regulă, aceste vizite, să vorbesc în termeni absolut pragmatici, nu au fost de curtoazie sau diplomație. Ele au fost o dovadă a faptului că țara noastră este deschisă spre cooperare, țara noastră este apreciată pentru anumite realizări, debutul anumitor încercări prin care vrem să ajungem în marea familie europeană.”
Republica Moldova a obținut, de fiecare dată, în urma vizitelor multor oficiali străini, sprijin semnificativ pentru accelerarea modernizării țării, stimularea creșterii economice durabile, îmbunătățirea condițiilor de trai sau adaptarea la schimbările climatice, mai susține parlamentara.
„De fiecare dată, vizitele de rang înalt sau cu diferite programe sau proiecte de sprijin pentru țara noastră, fie că vorbim de agricultură, fie de educație, sănătate, n-au venit oaspeții cu mâna goală. Trebuie să ne bucurăm că nu mai suntem într-o izolare internațională”.
În ultima perioadă, Republica Moldova a fost vizitată de cancelarul german Olaf Scholz, premierul polonez Donald Tusk, președintele României, Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, dar și de prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Luc Frieden.
Recent, țara noastră a găzduit cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. Evenimentul a reunit peste 65 de delegații - miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai unor organizații internaționale. În cadrul reuniunii, au fost semnate nouă acorduri de finanțare care vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă în beneficiul cetățenilor.