Deconectările de energie electrică nu au afectat activitatea spitalelor din țară. Ala Nemerenco: „Operațiile au continuat”
În urma deconectării electricității, spitalele din țară și-au continuat activitatea, fără a se înregistra vreun caz ieșit din comun. Operațiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor, ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă au lucrat. Precizările au fost făcute în această seară de ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Oficiala a mai comunicat că, la moment, din 59 spitale republicane, municipale și raionale nu dispun de niciun generator Spitalul de Psihiatrie din Bălți și cel din Orhei, și 2 spitale municipale. 15 spitale sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a spitalului.
„Celelalte dispun de generatoare care acoperă cu curent electric secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic, fapt ce asigură evitarea unor riscuri majore în cazuri similare celui de astăzi”.
Total pe țară spitalele dispun de 77 generatoare de diferită capacitate. Șefa de la sănătate a mai precizat că instituțiile medicale mai au nevoie de încă minim 55, de altfel, care au fost și identificate de la partenerii țării noastre.
Amintim că în urma bombardamentelor de astăzi asupra infrastructurii energetice din Ucraina, în Republica Moldova au avut loc deconectări masive de energie. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că toți consumatorii din rețeaua de distribuție RED Nord și peste 90% din consumatorii din rețeaua Premier Energy Distribution sunt conectați la energia electrică, iar în orele următoare vor fi conectați toți consumatorii.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în ședință joi, 24 noiembrie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Potrivit Președinției, în cadrul ședinței ar urma să fie discutate provocările ce țin de asigurarea cu resurse energetice a Republicii Moldova.