Social

Campanie politică împotriva UE în biserică. Reacția Mitropoliei Moldovei

Deși sunt obligați să rămână neutri politic, unii clerici din Republica Moldova au început o adevărată campanie împotriva Uniunii Europene și a referendumului din toamnă care va stabili viitorul parcurs al țării noastre. O dovadă în acest sens o prezintă predica ținută de părintele Pavel Petrov, parohul bisericii „Sfântul Mina” din Bălți. Zilele trecute, după liturghie, acesta a criticat Uniunea Europeană și a declarat în fața enoriașilor că această comunitate ar promova valori necreștine. Mitropolia Moldovei condamnă acțiunile preotului, în timp ce analistul politic Igor Boțan admite că astfel de acțiuni ar putea lua amploare în contextul apropiatelor alegeri.

Imaginile cu predica preotului de la Bălți au fost surprinse pe 21 septembrie și au fost publicate de jurnaliștii de la NordNews. Din secvențele video publicate se distinge clar cum parohul lansează mai multe falsuri și mesaje antieuropene.

„Astăzi putem să ne închinăm, să vorbim și să trăim viața liber… democrație, ce fel de democrație? Când ne impun toate mârșăviile lor, aduse din Europa. De ce nu importă din Europa drumuri bune, farmacii bune? De ce nu aduc altceva, precum învățăturile de acolo? Au adus doar mârșăviile lor”, a spus preotul Pavel Petrov în fața credincioșilor, potrivit imaginilor video publicate de NordNews.

Mai mult, în timpul predicii, parohul a jurat, cu crucea-n mână, că Uniunea Europeană este „lipsită de valori".

„La unele instituții de învățământ din Chișinău veceurile sunt comune, vă spun cu sfânta cruce în mână. Nu mai există separare pentru băieți și fete, chiar din școală. Noi vrem să evităm mânia lui Dumnezeu, nu să ne confruntăm cu potopul lui Noe, Sodoma și Gomora, să ne ardă Dumnezeu de vii, o să ne ardă”.

Reprezentanții Ministerului Educației combat cu vehemență spusele clericului. Într-o reacție pentru „Teleradio-Moldova”, aceștia au spus că toaletele din școli sunt amenajate conform standardelor sanitar igienice.

„Confirmăm cu certitudine că, în instituțiile de învățământ, toate standardele care au existat până acum ce țin de reprezentarea de gen au fost menținute și sunt păstrate”, a declarat Corina Lungu, consultant la Ministerul Educației.

Reacția Mitropoliei

Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) condamnă implicarea preoților în politică, a declarat în reacție pentru „Teleradio-Moldova” episcopul Ioan Moșneguțu, vicar al Mitropoliei Moldovei. Potrivit lui, amvonul bisericii trebuie să fie folosit doar „pentru a vorbi despre Hristos, Evanghelie și cele sfinte”.

„Preoții au interdicție clară și nu au nicio binecuvântare pentru a avea implicări politice. Cu referire la acest caz, ar trebui să se autosesizeze, să adopte o decizie Eparhia de Bălți și Fălești în componența căreia se află parohia „Sfântul Mina” din municipiul Bălți.”

Am încercat să îl contactăm pentru o reacție și pe episcopul de Bălți și Fălești Marchel. Inițial, după ce ne-am prezentat, acesta a lăsat să se înțeleagă că nu ne mai aude. Ulterior, după ce am revenit cu un apel, acesta a declarat că apelul ar fi fost preluat de altcineva. Am încercat să aflăm cu cine anume discutăm la telefon, însă nu am primit un răspuns. „Dacă o să îți spun că cu Gheorghe, atunci ce o să îți dea?”.

„Eu îi voi spune lui vladâca Marchel și vă va suna. Voi știți ce a vorbit acolo părintele Pavel, tot știți, dar când se bagă politicii în biserică, pe nepoftite, voi de ce tăceți? De ce luați apă în gură? Să vă credem noi sau să nu vă credem? Voi sunteți, să zicem așa, selectivi, voi nu sunteți obiectivi. De aceea, nici nu vrem să vorbim cu voi”, a continuat el.

Analist politic: încercările preoților nu se vor opri aici

Încercările fețelor bisericești de a se implica în politică, deși acest lucru este interzis, vor continua, avertizează analistul politic Igor Boțan. Potrivit lui, un rol important în contracararea acestor tentative îi revine mass-mediei și observatorilor care vor monitoriza scrutinele din octombrie.

„Este o încălcare a prevederilor legale în Republica Moldova și această problemă trebuie soluționată. Probabil, trebuie să fie un subiect de discuție în cadrul Mitropoliei Moldovei. Vor mai fi încercări, dar prestanța mass-mediei și a observatorilor ar putea reduce din anvergura acestei încercări. Adresarea mea este să stați cu ochii pe modul în care se comportă inclusiv preoții. Nu ar trebui să facă acest lucru, mai cu seamă că avem această implicare ilegală a bisericii în alegerile din 2016.”

Amintim că, recent, mai mulți preoți din Republica Moldova au plecat în pelerinaje în Federația Rusă. Se presupune că acestea ar fi fost finanțate de Patriarhia de la Moscova și oligarhul fugar Ilan Șor. O investigație jurnalistică arată că aceștia ar fi mers în pelerinaje pentru „instrucțiuni” și bani pentru biserică, în schimbul promovării mesajelor anti-UE și anti-guvernare. Mitropolia Moldovei a negat că pelerinajele ar avea substrat politic.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult