Cultură

Au răsunat ultimele aplauze în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești

Au răsunat ultimele aplauze în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care, potrivit invitaților, spectatorilor și organizatorilor, a fost una dintre cele mai consistente în producții teatrale de mare valoare. Evenimentul, care a adus spectatorilor revelații din partea a 15 teatre de pe ambele maluri ale Prutului, s-a desfășurat sub înaltul patronaj al președinților Republicii Moldova și României.

Ultima seară a Reuniunii a debutat cu evoluarea în aer liber a studenților de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

„Studenții au posibilitatea să facă parte din această frumoasă familie a teatrelor naționale și să se prezinte cu programe din disciplinele mișcarea scenică, lupte, ritmul muzicii, pe care le urmăriți acum. Un mare prilej de a ne afirma, de a aduce teatrul să fie accesibil publicului”, a spus regizorul Oleg Mardari.

A urmat „Antologia Dispariției”, un spectacol al actorilor de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, în regia lui Radu Afrim, inspirat de proza feminină contemporană.

„Oamenii se regăsesc foarte mult în poveștile acestea, povești oarecum simple, dar care tratează teme extrem de profunde despre dispariții, despre moarte. Sunt copii în situații cutremurătoare și-i foarte multă emoție. Avem și câteva secvențe din romanul „Legată cu funia de pământ” de Lorina Bălteanu”, a declarat actrița la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iași, Ada Lupu.

Cea de-a noua ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a fost o mare bucurie pentru spectatori.

„Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a adus la Chișinău, mai aproape de noi, multe teatre, actori și regizori din România. Am văzut spectacole mari, spectacole frumoase, care au transmis un mesaj emoțional”;

„Reuniunea din an în an tot crește și crește. Evenimentele sunt, la fel, diverse, cu lume invitată de peste tot. Învățăm unii de la alții. Doar așa se învață - prin schimb de experiență”;

„Asta e cultură. Eu teatrul îl văd cultură și văd cuvântul românesc acolo rostit și vreau să-l aud chiar și mai tare. Să aud voce tare română, limba română. Suntem români și punctum! Asta vreau să aud din scenă”, au specificat spectatorii.

Regalul teatral reprezintă efortul și visul împlinit al organizatorilor.

„De la normalitate, reuniunea a devenit tradiție și acuma chiar nu ne putem imagina toamna, în septembrie, fără întâlnirea între teatrele naționale, între teatrul românesc, cel care ne-a conectat pe noi la cultura europeană”, a declarat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

„Anul acesta, de exemplu, calitatea a fost deosebită. Din ceea ce am văzut că s-a prezentat, chiar dacă nu am fost în sală, dar știu spectacolele, cred c-a fost cea mai bună ediție”, spune Cristian Hadji-Culea, director al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

„Cel mai mult mă bucură calitatea artistică a produsului cultural, a spectacolelor. Sunt de un nivel european, deci este un eveniment de talie europeană. Și cel mai mult ce mă bucură este că teatrele noastre prezintă spectacole care se încadrează perfect în imaginea teatrului românesc”, susține ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Instituția Publică Compania „Teleradio-Moldova” a fost partenerul media general al evenimentului. În această seară, de la 22:40, vă invităm să urmăriți momente culminante ale sărbătorii artei teatrale, ale gândirii și ale creației libere la Chișinău.

Citește mai mult