Internațional

Corespondență // Adevărul despre un „stat în stat” al dervișilor Bektași pe care pare a-l plănui Albania lui Edi Rama

«Albania va permite fondarea unui stat în stat pentru secta Bektași» este cum sună titlul unui articol din New York Times care a făcut senzație. Într-un articol lung, New York Times detaliază această inițiativă neobișnuită: ar fi o enclavă în stilul Vaticanului care ar fi guvernată de și mai neobișnuita sectă sau confrerie a Bektașilor. Cel puțin aceasta este speranța clericului care se pregătește să o conducă, Edmond Brahimaj cunoscut drept Baba Mondi, principalul lider al Bektașilor.

Citim în articolul din NYT care a făcut senzație că dacă totul decurge conform planului, cea mai mică țară din lume, entitatea Bektașilor, va permite alcoolul, va lăsa femeile să poarte ce vor și nu va impune reguli de stil de viață.

„Dumnezeu nu oprește nimic, de aceea ne-a dat mintea”, spune Baba Mondi într-un interviu cu NYT, explicând cum intenționează el să conducă cele 11 hectare de pământ pe care Albania premierului Edi Rama lasă de înțeles că dorește să le transforme într-un stat suveran cu administrație proprie, pașapoarte și granițe.

O importantă confrerie fondată în imperiul otoman, ordinul Bektași reprezenta ideologia corpului de elită al armatei otomane: ienicerii. Un sincretism între sunnism și șiism, ba chiar cu elemente creștine, bektașismul a devenit practic o religie națională albaneză, deoarece spre sfârșitul Imperiului o majoritate a ienicerilor erau albanezi. După interzicerea ordinului Bektași de către Atatürk membrii confreriei s-au refugiat în Albania, unde sunt și astăzi prosperi și influenți.

Premierul Edi Rama a spus că scopul noului stat este de a promova o versiune tolerantă a islamului cu care Albania se mândrește.

Albanezii sunt, de asemenea, mândri că au dat-o lumii pe faimoasa figură feminină a Bisericii Catolice, Maica Tereza – născută în Macedonia de Nord vecină – care „a întruchipat dragostea pentru umanitate”, a spus Edi Rama.

Confreria Bektași reprezintă aproximativ 10% din comunitatea musulmană din Albania, potrivit ultimului recensământ.

Țara balcanică de aproximativ 2,8 milioane este cunoscută pentru toleranța sa religioasă într-o regiune de altfel extrem de divizată.

Ordinul a fost interzis oficial de două ori: mai întâi, în secolul al XVII-lea, de sultanul otoman Mahmud al II-lea. Apoi, în 1925, tatăl fondator al Republicii Turce, Mustafa Kemal Atatürk, a închis toate lojele Bektași sau tekke după ce a interzis toate ramurile islamului nerecunoscute de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia.

Confreriile sufi, ramura mistică a islamului, nu impun principiile stricte ale religiei, iar Bektașii sunt una dintre ramurile sufi cele mai liberale.

Cel mai mic „stat” din lume

Teritoriul noului stat islamic propus este un complex într-un cartier rezidențial la est de Tirana. Este doar un sfert din dimensiunea Vaticanului, în prezent cea mai mică țară din lume, condusă de Papa, un monarh absolut.

O echipă de experți juridici internaționali elaborează legislația care ar trebui să definească statutul suveran al noului stat în interiorul Albaniei și aceasta va trebui aprobată de Parlament.

Acest plan al unei „mini-republici pentru Bektași” din Albania a declanșat o mare dezbatere în țară. Majoritatea Bektașilor par în realitate a fi împotrivă. Sigur, mulți dintre cei intervievați de presa albaneză spun că din punct de vedere istoric, acest ordin mistic unic este legat de identitatea națională albaneză și de statul Albania.

Dar mulți dintre aceiași afirmă că ideea de a crea un „stat” aparte este oarecum umilitoare și fantezistă. Dacă nu cumva, cum susțin alții, planul ar putea fi legat de afaceri imobiliare și de sisteme complicate și greu de depistat de spălare a banilor!...

Autor: Dan Alexe

Reuters / Credincioși în vizită la mormântul lui Haci Bektas Veli, un derviș din secolul al XVIII-lea, în orașul Hacibektas, din Turcia
Sursa: Reuters / Credincioși în vizită la mormântul lui Haci Bektas Veli, un derviș din secolul al XVIII-lea, în orașul Hacibektas, din Turcia

Citește mai mult