Social

România, alături de R. Moldova. Agricultorii din țara noastră, invitați la Congresul European al Fermierilor de la București

Crearea unui fond de solidaritate al Uniunii Europene, destinat fermierilor moldoveni, ar fi un instrument nou care necesită timp, a declarat corespondentul nostru de la Bruxelles, jurnalistul Dan Alexe. Deși ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a discutat cu actualul comisar european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, acest portofoliu va fi preluat de Luxemburg, iar noul cabinet al Ursulei von der Leyen cel mai probabil nu va fi învestit până la mijlocul lunii noiembrie. Pe de altă parte, discuțiile în plan bilateral cu guvernele partenere ar putea da rezultate. În același timp, fermierii din România sunt deschiși să ducă o muncă de convingere la nivelul uniunii pentru Republica Moldova. Președintele Federației Pro Agro, Ionel Arion, i-a invitat pe agricultorii din țara noastră la Congresul European al Fermierilor care se va desfășura luna viitoare la București.

„Atât la nivelul nostru, al fermierilor din România, dar și din Republica Moldova, sau din Republica Moldova și din Europa, să creăm acea animozitate, în sensul în care subiectul să fie pe masa celor care decid la nivelul Comisiei Europene, mai puțin, dar eu cred că putem apela la ceea ce înseamnă europarlamentarii României, la rândul nostru, noi, ca fermieri din România, suntem membri ai celui mai puternic sindicat european al agricultorilor, la COPA-COGECA, Federația Pro Agro, cea la care eu sunt președinte de cinci ani de zile, face astfel de demersuri în ultima perioadă și putem inclusiv noi crea această legătură sau prin noi putem crea această legătură”, a declarat Ionel Arion, președintele Federației Pro Agro România.

Unul dinte vicepreședinții Federației Pro Agro din România deține aceeași funcție în cadrul sindicatului european COPA-COGECA.

„Eu îi rog pe colegii noștri fermieri din Republica Moldova să ne contacteze, să țină relațiile cu noi foarte aproape, să avem întâlniri bilaterale, dacă îmi este permis de către dumneavoastră, îi invit la Congresul European al Fermierilor care va avea loc la București luna viitoare, România este țara gazdă”, a spus Ionel Arion.

Politica agricolă comună este unul din principalele componente ale bugetului Uniunii Europene, practic o treime din fonduri este destinată agriculturii. În același timp, UE dispune de un fond de rezervă în caz de criză.

„În momentul de față, prin politica agricolă comună se constituie astfel de fonduri, în ultima perioadă chiar au fost utilizate, și a fost nevoie de ele la nivelul statelor europene. Nu mai târziu de zilele trecute, din fondul de rezervă pentru agricultură al Uniunii Europene, au fost alocate câteva zeci de milioane. Trei sau patru state au solicitat această măsură, printre care și România, care a obținut 20,6 milioane de euro. În caz de necesitate, poate fi accesat acest fond. Cred că, la nivelul Uniunii Europene, fermierii din Republica Moldova, dar la rândul lor, ajutați de statul, oficialii statului Republica Moldova, pot solicita astfel de ajutoare”, a menționat președintele Federației Pro Agro România.

În perioada de preaderare la Uniunea Europeană, România a beneficiat de fonduri pentru dezvoltare rurală și agricultură.

„Aceasta a făcut ca agricultura din România la vremea respectivă să nu fie pusă în impas, în sensul în care să fie trecerea atât de bruscă. Au existat fonduri de preaderare, au fost extraordinar de bine primite de fermieri, cred că putem discuta de preaderare și în cazul Republicii Moldova și puse aceste fonduri la dispoziție”, a mai spus Ionel Arion.

Bugetul pentru politica agricolă comună depășește 380 de miliarde de euro în actualul ciclu bugetar de șapte ani.

Citește mai mult