Social

Gospodarii din nordul țării au început culesul strugurilor și producerea vinului. Recomandările IGSU

În nordul țării este în toi culesul strugurilor și prepararea vinului de casă. Deseori, însă, în dorința de a face un vin perfect, gospodarii uită de pericolul invizibil care îi paște în spatele poloboacelor cu tulburel, aranjate în beciuri. Pentru a evita tragediile provocate de dioxidul de carbon emanat la etapa de fermentare a vinului, angajații Direcției Situații Excepționale organizează în sate campanii de informare, oferind oamenilor și recomandări practice legate de acest proces.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

În satul Schineni din raionul Soroca practic fiecare gospodar face vin în condiții de casă. Pe soții Zinaida și Alexei Belous i-am găsit în plin proces de producere a vinului. Bărbatul spune că face vin de când se ține minte și că respectă cu strictețe tehnologia moștenită de la părinți și bunici.

„În fiecare an fac câte cinci-șase sute kg de vin, pentru familia mea, că eu nu mă ocup cu vânzarea, consum cu prietenii, cu neamurile, sărbătorile, ca la moldoveni. Tehnologia e ca la tatăl meu, eu nu am schimbat-o, nu adaug chimicale. Am mai multe soiuri: Căpșună, Moldova, Alba, de vreo patru feluri”, a relatat Alexei Belous.

„Eu îmi ajut soțul la culesul poamei, culegem împreună, îl asortăm împreună, îl ajut când îl ducem în beci, spălăm butoaiele, punem cu coajă de nucari ca să luam mirosul de anul trecut și ne străduim sa îl facem gustos că îl consumăm noi, cu rudele la toate sărbătorile”, a spus Zinaida Belous.

Iar în alte curți din Schineni am surprins gospodarii trăgând la teasc și turnând mustul în poloboace.

În aceste zile, angajații Direcției Situații Excepționale Soroca merg prin sate, din casă în casă, și atenționează oamenii asupra pericolului de intoxicare cu dioxid de carbon acumulat în beciuri. Majoritatea gospodarilor spun că beciurile lor au canale de ventilare și că deseori recurg la metode vechi de verificare a aerului din încăperi.

„Noi cum lucrăm? Ne protejăm că suntem bătrâni și mai ușor turnăm de aici pe leică, așa se zice din bătrâni, așa am apucat și noi”;

„Acest beci este dotat cu sistem de ventilare? – Este, dar e sub casă și doar de afară se vede”, au spus oamenii.

Angajații Direcției Situații Excepționale ajung în toate cele 67 de localități din raion oferindu-le sătenilor instrucțiuni practice de evitare a riscurilor.

„Să evite încăperile unde se află aceste recipiente cu must în proces de fermentare fără a face o verificare prealabilă. Să anunțe membrii familiilor și, totodată, să verifice nivelul de oxigen cu o lumânare aprinsă. Dacă lumânarea se stinge, există un risc sporit și nu ar trebui să intrăm în aceste încăperi”, a subliniat Eugen Doga, inspector IGSU Soroca.

Inspectorii IGSU au comunicat și cu oamenii pe care i-au întâlnit în piața din Soroca, unde se vând strugurii.

Amintim că, recent, doi soți din Sadova, raionul Călărași, au fost găsiți decedați în beciul casei, aceștia s-ar fi intoxicat cu gazele emanate la fermentarea vinului.

Citește mai mult