Regional

Uzina „Moldavizolit” din Tiraspol și-a întrerupt activitatea după refuzul Chișinăului de a acorda licențe de export

Uzina „Moldavizolit” din Tiraspol a oprit producția, iar muncitorii au fost trimiși în inactivitate. Se întâmplă după ce Chișinăul nu a acordat întreprinderii permisiunea de a-și exporta produsele, deoarece aceasta producea mărfuri cu dublă destinație, care erau livrate complexului militar-industrial rus. Tiraspolul acuză Chișinăul de blocarea exporturilor. Autoritățile centrale menționează că nu doresc ca Republica Moldova să fie văzută ca un sponsor al unui agresor în război.

Uzina chimică „Moldavizolit” din Tiraspol produce plastic. Acesta este utilizat pentru a crea plăci cu circuite imprimate, iar dacă sunt adăugate fire de cupru, se obțin circuite electrice - componente-cheie ale multor dispozitive electrice, de la televizoare și computere, la rachete și avioane de luptă. Produsele fac parte din categoria bunurilor cu dublă utilizare, ceea ce înseamnă că Reăpublica Moldova nu poate elibera licențe de export, în special către Rusia. În ultimele luni, Agenția Serviciilor de Stat a autorizat doar un transport către India.

„În esență, acesta este un sprijin direct pentru război. Unii tovarăși ne spun că avem neutralitate, deci să fim neutri, haideți să nu furnizăm componente pentru industria militară a Federației Ruse de pe teritoriul nostru, așa cum de fapt s-a întâmplat. Deci ceea ce se întâmplă acum a cam ajuns în acest punct când s-a spus pur și simplu stop, și de fapt nu s-a întâmplat chiar acum, s-a întâmplat în vară. Se pare că fabrica mai avea niște bani, încă mai sperau la ceva, plăteau salarii muncitorilor, iar acum oamenii au fost trimiși în concediu fără plată. Înțeleg, îmi pare rău pentru oameni, dar de ce ar trebui să ajutăm industria militară a Rusiei, care duce un război de agresiune împotriva Ucrainei?”, se întreabă Andrei Andrievskii, comentator politic.

Moldavizolit a fost înființată în 1960. A început cu producția de getinax, un material izolant electric. În anii '80, a devenit o întreprindere avansată în URSS și a aprovizionat piața de materiale electrice cu 85%. De-a lungul timpului, sortimentul a fost extins. Există zeci de articole în nomenclator. Pe site-ul web al fabricii este indicat că produsele sunt fabricate pe echipamente occidentale, de asemenea, acestea sunt exportate în Occident. Nu există niciun cuvânt despre livrările către Rusia, deși înainte de război întreprinderea a câștigat licitații ale Ministerului rus al Apărării. Comentatorul politic Andrei Andrievskii crede că ieșirea din această situație dificilă ar putea fi reprofilarea. De exemplu, producția de bunuri de consum pentru alte țări.

„Dacă produc produse cu dublă utilizare, măcar să se asigure că acestea nu ajung în zone de conflict. Adică, să spunem, să vândă aceste cipuri, nu știu, undeva către Uniunea Europeană sau către unele țări care au un fel de responsabilitate față de comunitatea internațională. Probabil că acest lucru ar putea fi încă luat în considerare. Eu cred că este cu siguranță realist, pentru că, în principiu, centrala în sine există, capacitatea există, toate comunicațiile, infrastructura, totul există, dar trebuie să reproiectăm unele echipamente. În acest sens, desigur, ar trebui să se gândească cumva să coopereze cu Moldova. Întotdeauna există niște capital liber în lume. Dacă li se spune că avem o fabrică gata făcută, oameni angajați, specialiști, și că ne lipsește doar un pic de investiție pentru a ne reprofila, cred că această idee, nu spun că se va realiza 100%, dar cel puțin se poate încerca”, a menționat Andrei Andrievskii.

În luna aprilie a acestui an, Electromash a încetat, de asemenea, să primească permise de export. Aceasta produce mașini electrice pentru echipamente destinate industriei energetice, chimice și petrolului și gazelor. În primăvară, compania a declarat că a primit de la Chișinău un refuz de export cu următoarea formulare: „Va dăuna securității și intereselor naționale, politicii externe a Republicii Moldova sau deciziilor organizațiilor internaționale la care participă”. Cu toate acestea, problema nu a apărut astăzi. Fabricile din regiunea transnistreană exportă de mult timp bunuri pentru sectorul de apărare.

„Am găsit un raport din 2002, care spune că Comisia de Stat din Moldova, care pe atunci se numea Comisia de reglementare transnistreană, a constatat că nu mai puțin de șase fabrici transnistrene produc muniții și arme care au fost folosite în ultimii ani în zonele de conflict din întreaga lume. Și amintește Uzina „Pribor” din Tiraspol, care produce lansatoare de rachete, mai menționează că produce aruncătoare de grenade SPG-9, mortiere, mortiere de mână Katran, de asemenea Electromash și Metallrukav produc pistoale PM și TT, precum și pistoale-mitralieră Kalașnikov. Uzina Kirov produce lansatoare de grenade NPGM-40. Electromash și Uzina Kirov produc lansatoare de grenade antitanc, nomenclatorul fiind mult mai larg. Aceasta este starea de fapt, iar comisia a constatat că aceste arme au fost furnizate Ceceniei, Abhaziei și așa mai departe. Acest lucru se întâmpla încă acum mai bine de 20 de ani”, a relatat comentatorul politic.

Autoritățile de la Chișinău declară că una dintre prioritățile-cheie ale guvernării este restabilirea unui spațiu economic comun pe ambele maluri ale Nistrului.

Citește mai mult